7 februari 2009

Een zucht van verlichting ging door het bos


Al eens nagedacht over de milieukost om lekker lui in je zetel het laatste boek van je favoriete auteur te kunnen lezen? Al eens nageteld hoeveel bomen sneuvelen om wereldwijd al die boeken, tijdschriften en kranten uit te geven? Of de lange en milieubelastende weg om al die druksels bij jou thuis te krijgen, zelf al eens afgelegd? Je wilt er niet aan beginnen! Gelukkig kan je nu je groene geweten sussen met de komst van de nieuwe generatie e-readers.
Lees meer...

Het tijdschrift Eos is overtuigd dat de nieuwe e-reader - de iRex digital reader 1000, je koopt hem voor € 700 - een succes wordt. Hij gebruikt elektronische inkt en heeft geen achtergrondverlichting nodig. De tekst is in alle omstandigheden – binnen en buiten – leesbaar. Hij is maar goed 1 cm dik en kan met een scherm van 10,2 inch (26 cm) A4-pagina’s – ook documenten in Word of pdf – weergeven op ware grootte.

Met een e-reader in de hand ruik je het boek en de inkt niet en je hoort ook de bladen niet ritselen (al kan daaraan misschien wel iets gedaan worden). Maar wil je aantekeningen maken, tekst onderstrepen, aanvinken of omcirkelen, dan gebruik je een bij de reader meegeleverde pen. De verfoeilijke ezelsoren worden bookmarks en voetnoten die dikwijls onhandig achteraan het boek staan, worden hyperlinks. Je klikt erop en de voetnoot verschijnt op het scherm. Van op je reader kan je bovendien extra informatie oproepen op internet.

En de uitgevers? Die zijn ervan overtuigd dat zij binnen dit en tien jaar meer boeken digitaal dan op papier zullen uitgeven. Nu al kan je in de online bookshop Amazon digitale boeken kopen, de genomineerde werken van de laatste AKO-literatuurprijs zijn digitaal beschikbaar en je kan een abonnement nemen op digitale kranten en tijdschriften, zoals de avond- en weekendkrant van NRC Handelsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten