17 februari 2009

Wij Wetteraars zijn geëvolueerd


Wetteraars hebben iets met Darwin en zijn evolutietheorie. Posthotelier Paul De Moor schreef erover in een jeugdboek en kreeg voor Zo moet het gaan als er iemand is : ook over Charles Darwin, prompt een provinciale prijs voor letterkunde. Wijsgeer Johan Braeckman – van wie gezegd zal worden dat hij zijn volk de evolutietheorie leerde kennen – heeft van de Universiteit Gent geld gekregen om de theorie die Darwin poneerde, over Vlaanderen uit te dragen. In december 2008 gaf hij voor de bibliotheek hiervan al een voorproefje tijdens zijn Wetterse gesprek.
Lees meer...

Paul de Moor laat een elfjarig meisje bevriend raken met buurman Erasmus, een ontzettend-veel-boekenbezitter en anders dan alle anderen. Erasmus vertelt het meisje over Darwin en gaat samen met haar op ontdekkingsreis. Beiden tekenen ook present in God was in de keuken bezig : ook over het begin en Bellen blazen in de violentuin, waarin Erasmus het meisje aansteekt met zijn passie voor (de muziek van) Mozart. Paul De Moor laat zijn verhalen mee tot leven brengen door het puik der Vlaamse illustratoren: Geert Vervaeke en Wout Olaerts.

Johan Braeckman van zijn kant heeft een hele ploeg medewerkers rond zich geschaard. Samen hebben ze www.evolutietheorie.be gelanceerd als spil van het project Naar een beter begrip van de evolutietheorie in Vlaanderen.
Nu valt het met dat begrip in Vlaanderen – en in Wetteren? –nogal mee. Neem maar eens een kijkje net over de grens in het protestantse Nederland, over de oceaan in het Amerika van Obama of in de schijnbaar groter wordende islamitische wereld. Je valt er over de creationisten en new designers. Voor de zekerheid, neem toch ook maar eens een kijkje op www.evolutietheorie.be.

Paul De Moor is met stip kandidaat om de Boekenleeuw te krijgen voor zijn jongste spruit Kwilniet!, een eigenzinnig boek voor eigenzinnige kleuters. Sebastiaan Van Doninck die voor de tekeningen zorgde, maakt kans op de Boekenpauw.

De jeugdboeken van Paul De Moor, boeken over Darwin en de evolutietheorie, waaronder ook boeken voor een jeugdig publiek, kan je lenen in de bibliotheek.

Neem eens Het verhaal van onze voorouders van Richard Dawkins ter hand en daal samen met de auteur de evolutionaire ladder af tot aan de oorsprong van het leven. Wij hebben het in één lange adem uitgelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten