30 maart 2009

Wetteren Dorp van de Ronde


Recht geschiedt. Na zo vele jaren aankomstplaats te zijn geweest, kunnen we nu pronken met de titel Wetteren Dorp – we hebben nochtans een stadhuis – van de Ronde.
Eenendertig keer kwam de Ronde in Wetteren aan, een laatste keer in 1961, met Tom Simpson – jaren later gesneuveld op de flanken van de Ventoux – als laatste winnaar. Tachtig jaar geleden reed de uit Wetteren afkomstige Jef Dervaes als eerste over de meet en Wetteraar Achiel Buysse won zelfs drie keer, in 1940, 1941 en 1943.
Lees meer...

Zaterdag 4 april houden de wielertoeristen – de beste stuurlui hebben het over terroristen – algemene repetitie. Laat je wagen op stal staan en blijf op de voetpaden als het leven je lief is.
Zondag 5 april is de dag van het echte werk. Via de Berg zullen de renners langs de Markt paraderen om het centrum te verlaten via de Kerk-, Hekker- en Molenstraat.

Al die mannen (en enkele vrouwen) op stalen rossen rijden die twee dagen rakelings langs de bibliotheek. Daar ligt de geschiedenis van de Ronde in Wetteren voor het lezen. In de mappen met krantenknipsels en in de boeken die over de Ronde en zijn renners geschreven zijn.

Rik Vanwalleghem – nu directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde – schudt ze uit zijn mouw, die boeken: 'Het wonder van Vlaanderen : het epos van de ronde' of 'De Ronde van Vlaanderen : de ziel, de helden, het epos'. Over de winaars: 'Museeuw spreekt, van leeuw tot prooi' en 'Merckx : mens en mythe'. Kan het mooier geschreven worden?

En wil je nog eens zien hoe Roger De Vlaeminck het wieltje zoog van Freddy Maertens en daarvoor de mantel uitgeveegd kreeg van verbolgen supporters? De bibliotheek – natuurlijk – heeft de dvd te leen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten