5 april 2009

Manga in de bib


Manga - de Japanse stripvorm - komt pas de laatste jaren echt opzetten in het Nederlands, hoewel het medium op zich al jaren bestaat in zijn thuisland. Frankrijk en de Verenigde Staten kennen het fenomeen al een hele tijd, maar hier zijn er pas sinds enkele jaren een paar uitgeverijen die zich eraan durven wagen.
Lees meer...

De bibliotheek heeft al geruime tijd een aantal mangatitels in haar bezit, waarvan de ene al wat vlotter lezers vindt dan de andere. Maar aangezien onbekend onbemind maakt, wil ik manga hier wat in de kijker zetten, want net zoals bij (Europese) strips beslaat manga heel wat thema’s en is niet elke reeks voor gelijk wie geschikt. Sommige reeksen richten zich specifiek op kinderen en jongeren en andere zijn dan weer meer op volwassen leest geschoeid. Er is eigenlijk voor iedereen wel een manga te vinden.

Aanraders voor wie met deze stripvorm wil kennismaken:

Monster van Naoki Urasawa
(tot nu toe 14 delen)

Dokter Kenzo Tenma, een briljante jonge arts, denkt een goede daad te verrichten door een jongetje te redden tegen orders van hogerhand in. Later blijkt echter dat hij een moorddadige psychopaat in leven heeft gehouden. De jacht op deze moordenaar wordt onderbroken door allerlei verwikkelingen, en langzaam maar zeker breidt de complexe plot zich veel verder uit dan aanvankelijk verwacht.


20th century boys van Naoki Urasawa
(tot nu toe 10 delen)

Kenji is de uitbater van een kleine kruidenierszaak. Vaak denkt hij met weemoed terug aan de jaren waarin hij en zijn vrienden onbekommerde kinderen waren en een club oprichtten die steeds zou vechten voor het goede in de wereld. Wanneer Kenji plots het symbool van hun club op de plaats van een moord tegenkomt, is zijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Langzaamaan beseft hij dat er meer aan de hand is en dat het moment om de wereld te redden is aangebroken. Hij probeert zijn vrienden van weleer van de dreigende gevaren te overtuigen.


Boeddha van Osamu Tezuka
(8 delen)

Osamu Tezuka vertelt het levensverhaal van Boeddha (Siddharta) in 8 lijvige delen. In het eerste deel wordt de basis van de strip gelegd, zonder Siddharta al een rol te laten spelen, hij komt er pas later bij. Als alternatieve biografie van Boeddha kan deze reeks tellen.

1 opmerking:

  1. nog een paar tips:

    Ode aan Kirihito van Osamu Tezuka
    NausicaƤ van Hayao Miyazaki

    BeantwoordenVerwijderen