21 mei 2009

Als je het beter kunt, doe het dan zelf


Het is me wat met die literaire prijzen. Schrijft een Amsterdamse jood die eruitziet als een Marokkaan een boek over Alleen maar nette mensen. Goed genoeg voor een Gouden Uil. Krijgt hij een springvloed aan seksistische en racistische verwijten over zich. Van 'zwarte vrouwen'. Voelen zich te kakken gezet. Man, man toch. Kunnen wij niet gewoon lief zijn voor elkaar?
Lees meer...

Neen dus. Herman Jacobs geeft in Knack lucht aan zijn ongenoegen over de winnaar van die andere Libris literatuurprijs: Dimitri Verhulst voor zijn Godverdomse dagen.... "Een uit de hand gelopen opstel van middelbareschoolniveau..." en "... nooit eerder werd een dermate stomvervelend zowel als stompzinnig boek bekroond".

Vroeger zeiden wij: "als je het beter kunt, doe het dan zelf". Dat is nu eens een goede raad. Er zijn nog niet genoeg boeken. En laat de bibliotheek bovendien een rist boeken hebben die leren hoe je een roman, gedicht, verhaal of liedjestekst schrijft.

Vooruit. Leer ze, die literaire technieken, doe de boeken toe en zet je aan het schrijven. Volgend jaar ben jij de Gouden Uil of krijg jij de Librisprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten