30 augustus 2009

Gratis lenen met aangepaste boetes


Vanaf zaterdag 10 oktober kan je in de bibliotheek alles
– dus ook cd’s, dvd’s en cd-roms – gratis lenen.
De boete die je betaalt als je de materialen te laat terugbrengt, wordt aangepast.
Lees meer...

De beslissing om lenen volledig gratis te maken is genomen omdat we als bibliotheek verplicht zijn om iedereen – ook mensen die het financieel minder breed hebben – vrije en drempelloze toegang te geven tot ons aanbod. Cd’s en dvd’s zijn in de winkel tegenwoordig trouwens goedkoper dan boeken. De informatie die je vindt in boeken, op cd’s of op dvd’s is bovendien gelijkwaardig.

Tegenover het gratis lenen staat wel een aanpassing van het boetesysteem. Per dag te laat en per geleend materiaal, betaal je vanaf 10 oktober € 0,30. Voor boeken, tijdschriften en cd’s betekent dit een stijging van het boetegeld, voor dvd’s en cd-roms een daling.

Vermijd boete en verleng tijdig de leentermijn. Je kan dat laten doen in de bibliotheek, maar het kan ook van thuis uit via Mijn bibliotheek.

We verwachten dat het aantal bezoekers én uitleningen zal stijgen. We hopen dat de cd-collectie meer zal gebruikt worden. De laatste jaren kende die een dalend succes, omdat veel muziek al dan niet legaal gedownload wordt van het internet.

Onze dvd-collectie is niet te vergelijken met die van de commerciële videotheken. Ze is vele malen kleiner en bestaat voor de helft uit documentaires en muziekdvd’s. We kopen ook overwegend oudere, klassieke films aan. Echt nieuwe films en zeker bloed- en blootfilms zal je bij ons niet zo snel vinden.

Lees het door de gemeentraad van 27 augustus goedgekeurde gebruikersreglement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten