18 augustus 2009

Kijken we een Franse film vanavond?


Frankrijk is momenteel één van de productiefste filmlanden in Europa. Het jammere is, dat we hier in Vlaanderen niet altijd van die rijkdom kunnen genieten, aangezien de films amper onze taalgrens over geraken. Gelukkig biedt dvd hier een oplossing en kunnen we zo toch nog van enkele pareltjes van de afgelopen jaren genieten.
Lees meer...


In Odette Toulemonde (2006)
maken we kennis met de gelijknamige, immer opgewekte verkoopster van cosmetica die helemaal weg is van de boeken van Balthazar Balsan.

Omdat ze zich, telkens ze de man bij een signeersessie ontmoet, onsterfelijk belachelijk maakt, schrijft ze hem een brief. Een brief die zijn leven totaal zal veranderen...

Odette Toulemonde is een heerlijk sprookje dat je laat wegdromen in de wereld van een simpele, maar o zo aanstekelijke vrouw, op de tonen van Josephine Baker.Ne le dis à personne (2006) is dan weer een thriller pur sang,
gebaseerd op het boek Tell no one van de Amerikaanse schrijver Harlan Coben.

In één van de hoofdrollen herkennen we zowaar Kristin Scott Thomas,
die ook al in het sublieme Il y a longtemps que je t’aime haar Franse kunnen liet zien.


Waarover gaat het? Acht jaar geleden verdween de vrouw van Alex spoorloos, niemand weet waar ze is, maar hij neemt aan dat ze vermoord werd. Dan krijgt hij een anonieme mail met een recent filmpje waarop zijn vrouw te zien is. Een spannende zoektocht naar het hoe en waarom volgt.
Deze film mag zeker naast heel wat van zijn Amerikaanse broertjes liggen, hij boeit van begin tot eind.Un conte de Noël (2008) vertelt het verhaal van de familie Vuillard, die na jaren weer volledig samenkomt voor de eindejaarsfeesten.

Oudste zoon Joseph stierf op 6-jarige leeftijd en wandelt nog steeds als een geest door de familie. Dochter Elizabeth heeft haar jongere broer en klaploper Henri uit de familie verstoten, maar hij is er toch weer bij en jongste zoon Ivan heeft nooit begrepen wat er nu juist allemaal aan de hand was aangezien hij 6 jaar na de dood van Joseph geboren werd. Naast het drama van de familiereünie (niemand is eigenlijk blij met het gebeuren) is moeder Junon ook nog eens ongeneeslijk ziek en enkel een beenmergtransplantatie van een familielid kan haar redden. Blijkt die reddende engel het zwarte schaap Henri te zijn...

Geen gemakkelijke film, maar wel een zeer onderhoudende, het gaat hier om een dysfunctionele familie (zijn dat niet de beste in film en tv?) die ondanks alles elkaar toch graag blijft zien.En dan hebben we ook nog het alom bejubelde (hij haalde warempel met bescheiden succes de Vlaamse bioscopen) Bienvenue chez les Ch’tis (2008).

Zelf vond ik er niets aan, maar wie dronken postbodes op de fiets, die dan nog in een onverstaanbaar taaltje brabbelen, het toppunt van humor vindt, zal zeker enkele leuke uurtjes beleven aan deze film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten