7 oktober 2009

Tinariwen, T-Model Ford en The Land Where the Blues Began


De film The Land Where the Blues Began van Alan Lomax was moeilijk te volgen met zovelen in de kleine Club, maar geen nood, je kan hem ook bekijken op de website Folkstreams.

Over naar de grote zaal voor T-Model Ford. Leeftijd iets tussen 85 en 89, maar naar eigen zeggen nog altijd een ladiesman, zittend, kan je anders wel blues spelen, met een drummer die zijn achterkleinzoon wel kon zijn.
Lees meer...

Groepen als The Black Keys, The White Stripes, The Black Box Revelation e.v.a. hebben hier de mosterd gehaald en niet alleen qua bezetting.
De enige echte Mississippi Delta Blues met veel vrouwen en sex maar ook poepsimpele trancemuziek en een geschikte overgang naar topact Tinariwen.

Negen heren met jurk waarvan acht met hoofddoek/tulband die enkel de ogen vrijlaat, leden van een nomadenvolk, zowat de zigeuners van de Sahara. Moet er nog zand zijn voor de bange blanke man?
Niet enkel Afrikaanse Blues maar evenveel dance en drone mét hypnotiserende traditionele zang (x9). Als het allemaal wat teveel gaat zweven brengt de percussionist met 1 tik iedereen terug bij de les en gaat het steviger en aggressiever rocken.

Deze op (veel) gitaren, percussie en zang gebaseerde woestijnmuziek doet denken aan de intensiteit van pakweg Los Lobos en hiermee is de Lomax cirkel helemaal rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten