1 december 2009

Girlpower


Wist je dat de katholieke kerk ooit geleid werd door een vrouw? Natuurlijk niet, de Heilige Stoel heeft er alles aan gedaan om haar uit de geschiedenisboeken te verwijderen.

Gelukkig zijn er dan auteurs en geschiedkundigen die ons hiervan op de hoogte willen stellen en er een schitterende roman over schrijven. Het boek in kwestie is Pausin Johanna van Donna Woolfolk Cross, een historische roman van formaat die ons het levensverhaal van deze ongelooflijke vrouw vertelt.
Lees meer...

Johanna werd in de 9de eeuw, in wat nu Duitsland is, geboren en wist zich door haar intelligentie (en zich te verkleden als man) tot de hoogste positie in het Vaticaan op te werken, waar ze uiteindelijk door een zwangerschap en een redelijk openbare bevalling ontmaskerd werd als vrouw.
Het boek is meeslepend geschreven, en al is het verhaal van Johanna dan eerder een legende dan realiteit, het is en blijft een bijzonder verhaal over een bijzondere vrouw.

Dit jaar werd het verhaal verfilmd als Pope Joan, met in de hoofdrol de Duitse actrice Johanna Wokalek (die ook Gudrun Ensslin vertolkte in Der Baader Meinhof Komplex). Het is een getrouwe verfilming van het boek geworden, met indrukwekkende massascènes en gruweldaden, en hoewel Johanna Wokalek niet altijd even overtuigend overkomt (ze huppelt op een bepaald moment als paus de trappen af, wat een beetje lachwekkend is), is het toch een boeiende film geworden. In 2010 in de zalen te zien.Geleverd door Filmtrailer.com


4 opmerkingen:

 1. Ik kende het boek, en deze verfilming lijkt me zeer boeiend.
  Het is inderdaad één van die bevreemdende episodes uit de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk, en het zegt eveneens veel over de (toenmalige?) positie van de vrouw binnen die religie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben het over een historische ROMAN. Het is dus pure fictie, die pausin.

  Zie: http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?t=show&id=3226

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En volledig fictieve romans schrijven die geen enkele bedreiging kunnen vormen voor de orthodoxie, kunnen uiteraard ook geen reden zijn tot excommunicatie nietwaar?
  Zie:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Rhoides

  (Het gaat hier natuurlijk om de Grieks-Orthodoxe kerk,de RKK doet zoiets niet.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als aanvulling bij het voorgaande nog juist dit:
  De ontkrachting van de 'mythe' van pausin Johanna is eigenlijk terug te voeren op één persoon, de Franse historicus Alain Bourau.Het moet gezegd dat dit niet één van de minste mediëvisten is, maar tezelfdertijd zijn er ook een aantal wetenschappelijke werken geschreven, die het bestaan van deze 'pausin' wel degelijk aannemelijk maken.
  Overigens neemt Bourau de mythe, waaraan hij een grote waarde toekent in het historisch onderzoek, wel vaker als uitgangspunt voor zijn wetenschappelijke werken, en het is dus niet zo dat hij die noodzakelijkerwijze gaat gaan ridiculiseren of loochenen.

  Bovendien is het waarschijnlijk ook zo dat een echt conclusief bewijs over het al of niet bestaan van deze pausin mogelijk niet eens kan geleverd worden.

  De Rooms-Katholieke Kerk, al jaren geplaagd met dit 'gerucht', dat opduikt in talrijke historische geschriften waaronder lijsten met 'tegenpausen', heeft zich uiteraard maar al te graag achter het standpunt van Bourau geschaard, eens te meer nu deze film op stapel stond, die zich profileert als 'gebaseerd op ware feiten'.

  BeantwoordenVerwijderen