8 december 2009

Lezen langs de dijken: bibliotheken werken samen in De Leesdijk


Negen bibliotheken aan de boorden van de Schelde, de Dender en de Durme, gelegen in een land van dijken. Negen ‘dijken’ van bibliotheken die elkaar gevonden in De Leesdijk: de bibliotheken van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele.
Lees meer...

Nooit te jong om te lezen

We willen zoveel mogelijk mensen aan het lezen krijgen. We werken daarvoor samen rond de jeugdboekenweek en de voorleesweek. En omdat je niet vroeg genoeg kan beginnen met lezen, zijn we gestart met een boekbabyproject. Via de consultatiebureaus van Kind en Gezin krijgt elke baby die zes maand wordt, een boekbabypakketje cadeau. Elke peuter die 15 maand wordt, krijgt een uitnodiging om met zijn mama en papa naar de bibliotheek te komen, waar een dribbelboekje klaar ligt.

Nooit te oud om te leren

Steeds meer informatie bereikt ons via internet. Jongeren groeien op met de computer, maar voor veel 50-plussers dreigt de digitale kloof. Daar willen we iets aan doen.
Onze mobiele pc-klas doet elke maand een van onze negen bibliotheken aan om er computerinitiaties te geven.
Leesdijkinvasie

Elk jaar in november gaan we met een kleine duizend mensen – een ware Leesdijkinvasie – met de bus naar de boekenbeurs in Antwerpen, met als resultaat even zoveel tevreden leners én honderden aankoopsuggesties de dagen erna.
Elk najaar organiseren we een lezingenreeks rond een actueel thema. Enkele voorbeelden: 'Maandag Moorddag' met thrillerauteurs, 'Vesalius voorbij' met negen wetenschappers, 'Tussen hemel en aarde' (rond spiritualiteit) en 'Duurzaam leven'.

Met de steun van de provincie

Koken kost geld. Gelukkig kunnen we rekenen op de financiële en materiële steun van onze gemeenten en helpt de provincie ons met een jaarlijkse werkingssubsidie van iets meer dan € 50.000.


Dit artikel werd ook gepubliceerd in Zone C, het nieuwe magazine vol culturele tips in de regio. Gratis mee te nemen in de bibliotheek.
www.zone-c.be

1 opmerking: