3 januari 2010

Arm Wallonië


Mijn grootvader week met zijn kersverse bruid vanuit Veerle,
een Kempens dorp vlak bij het Limburgse Tessenderlo en het Brabantse Averbode, uit naar Wallonië om er geld te verdienen. Hun eerste dochter werd er geboren. Ze konden er evenwel niet aarden en keerden terug. Twee zusters van mijn grootmoeder vertrokken met hun echtgenoten definitief naar ‘de Walen’.
Lees meer...

Pascal Verbeken gaf enkele jaren geleden in zijn boek 'Arm Wallonië' relaas van zijn reis door het industriële hart van Wallonië. Voor tienduizenden Vlaamse immigranten ooit het beloofde land, is de Waalse industrie nu in verval geraakt.

De Franstalige Vlaming en journalist De Winne deed goed honderd jaar geleden zelf ook verslag van zijn reis, maar dan in 'Door arm Vlaanderen'. Hij beschreef de schrijnende levensomstandigheden van het Vlaamse proletariaat. Het kan verkeren.

Op Canvas kan je nu kijken naar de documentaire reeks ‘Arm Wallonië’, waarin Pascal Verbeken ingeweken Vlamingen én Walen aan het woord laat over het land van belofte dat verworden is tot een industriële woestijn. Eerste aflevering op dinsdag 5 januari.

Graag nog even het boek Langs bergen van werk vermelden, waarin Willy Van Poucke ons deelgenoot maakt van zijn recente voetreis door het industriële Wallonië. Vlaamse literaire non-fictie van hoog niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten