22 februari 2010

Het portret van Mona Lisa


"Heel fijne gesso sottile, gebrand gips met een paar aanpassingen van mezelf. Eerst komt het witte populierenhout. Daar wordt dan goed linnen op gelijmd om een ondergrond voor de gesso te creëren. Daarna wordt het heel glad gemaakt, als ivoor. Als het droog is, breng ik de schets erop over. ... Ik prik gaatjes in de cartone, maak die vast op het paneel en strooi er houtskoolpoeder over uit. Op die manier gaat het heel snel. Dan beginnen we met schilderen. En dat zullen we de volgende keer dat we elkaar ontmoeten doen, als het lot dat toestaat."
Hier spreekt Leonardo Da Vinci tot Madonna Lisa.
Lees meer...

Dankzij het meeslepende verhaal, Het portret van Mona Lisa van Jeanne Kalogridis, kwam ik alweer veel te weten over het bloeiende 15de eeuwse Firenze, de schatrijke de Medici en hun liefde voor kunst. Alles wordt zeer zintuiglijk beschreven.


Zo hing in de slaapkamer van Lorenzo il Magnifico een meesterwerk van Paolo Uccello, de slag om San Romano.
Uccello was één van de pioniers op gebied van perspectief.
(Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.)

In het buitenverblijf van de Medici hing o.a La Primavera van Sandro Botticelli.Het boek verhaalt vooral over de strijd tussen de kerkelijke macht en de wereldlijke macht om Firenze. Een zeer markante figuur in die strijd is de dominicaanse monnik Fra Girolamo Savonarola. Hij beschouwt zichzelf als profeet van God en is de mening toegedaan dat wereldse kunst en rijkdom verderfelijk is. Hij wordt daarin gesteund en gemanipuleerd door de rivalen van de Medici, de Pazzi, zolang het hen uitkomt. De Medici hebben verschillende kunstwerken in veiligheid moeten brengen.

Een schitterend historisch verhaal vol intriges, manupilatie, chantage en passie als rode draad. Het hoofdpersonage is de jonge Lisa di Antonio Gherardini of Madonna Lisa. Zij leert Leonardo Da Vinci kennen bij de Medici. Da Vinci speelt een heel belangrijk rol in dit verhaal, als spion van de Medici en als schilder. Met dit verhaal van Jeanne Kalogridis wordt het mysterie rond het schilderij de Mona Lisa plausibel verklaard.
Een supergoed boek!

Tip: Wie van plan is dit boek te lezen raad ik aan om tussendoor het eerste deel van de dvd-reeks The private life of a masterpiece te bekijken, meer bepaald Botticelli, Uccello en Da Vinci. Je waant je nog meer in Firenze en bij de Medici.

Meer weten over Jeanne Kalogridis?
Bekijk de overzichtspagina op bibliotheek.be:Geen opmerkingen:

Een reactie posten