25 maart 2010

De onzichtbare kunst : understanding comics


Strip Turnhout doet er alles aan om de Nederlandstalige stripminnende medemens te verwennen. Met dit in gedachten hebben ze er vorig jaar voor gezorgd dat het baanbrekende en ondertussen tot standaard geworden werk van Scott McCloud over stripkunst Ć©indelijk in het Nederlands verscheen.
Lees meer...

In dit lijvige (strip)boek wordt de oorsprong van stripverhalen verklaard, de relatie tussen strip, beeldende kunst en literatuur wordt uitvoerig behandeld en je leert hoe een strip nu juist in elkaar zit en wat het vergt van een lezer (en stripauteur) om vertrekkend van beelden tot een verhaal te komen.

Scott McCloud is auteur van Amerikaanse comics, een volledige lijst daarvan kan je vinden op zijn website onder print comics, maar er staan op de site ook een massa webcomics van zijn hand ter beschikking.
Daarnaast is hij striptheoreticus en met De onzichtbare kunst : understanding comics heeft hij een heel begrijpbaar en door zijn lijvigheid ook overkoepelend werk geschreven over de strip.


Nu kan een mens gaan muggenziften en zeggen dat hij zich vooral toespitst op de Amerikaanse strip met hier en daar een verwijzing naar Japanse manga (om aan te tonen dat stripverhalen zich op verschillende manieren en met andere accenten kunnen ontwikkelen), zonder zich veel aan te trekken van wat er in Europa allemaal gecreƫerd werd of wordt...

Dat is ongetwijfeld waar, maar zijn theorie over strips verandert daar niet door. Integendeel, door te putten uit wat hij kent, weet hij de lezer mee te slepen in zijn betoog en door de veelvuldige herhaling van basisprincipes, ben je op het einde van de rit heel wat stripwijsheid rijker. Niet dat je meer weet over Amerikaanse, Japanse of Europese strips, je bent gewoon meer op de hoogte van wat zich 'achter de schermen' van een strip afspeelt en dat is op zich al boeiende materie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten