1 juli 2010

Festivals 2010


Couleur Café en de Metal Meeting heb je al gehad of gemist, maar hier komen de tips voor de komende festivalzomer - als 't zo'n weer blijft zijn we in september echte Afrikanen.

De concerten in 't Rivierenhof in Deurne lopen vanaf nú tot half september. Ik pik er twee uit: gisteren (hihi) de enige echte godfather van de folkrock Richard Thompson en op 19 augustus Little Feat, americana van voor het woord bestond: funk, rock, blues, country, maar vooral party!

Rock Werchter van 1 tot 4 juli. Uitverkocht, ik weet het, maar als je een ticket voor zondag hebt: Them Crooked Vultures en Pearl Jam.

Gent Jazz van 7 tot 18 juli. Op de eerste dag DjanGO! 100 Years Django Reinhardt - A Tribute. Een octet, met o.a. vier De Cauters, eert de grootste Europese jazzmuzikant. De dag erna Ornette Coleman: 'If you follow the sound, we'll be all in the same room'. Dat belooft. Op 17 juli ga je maar beter zitten voor Gil Scott-Heron, ook wel 'the godfather of rap' genoemd.

Het weekend van 9 tot 11 juli heb je d'er vier op een rij:
Het Sjock Festival in Gierle, klein maar fijn voor de liefhebbers van allerlei rootsmuziek en kleinschaligheid.

De purperen in Werchter: vroom, geil en funky, als dat maar goed afloopt.

In Brugge is er Cactus: Elvis Costello & the Sugarcanes go country. Op zondag kan je kiezen tussen Tori Amos en de finale van het WK voetbal Ghana-Paraguay.

In Luik de Waalse tegenhanger van Werchter: Les Ardentes met op 11 juli Sharon Jones & the Dap-Kings, de vrouw met meer soul in haar linkertepel, dan Amy Winehouse en Lily Allen samen.

Als je in de Walen blijft kan je de week erna van 15 tot 18 juli terecht op Dour, de tegenhanger van Pukkelpop. Wat een zondag: de oerrock en dito schreeuw van The Sonics, de woestijngroove van Tinariwen en de reggae supergroep Lee Perry + Max Romeo + The Congos!

De maand juli is nog maar halfweg en we gaan nog niet naar huis (zingend):Van 16 tot 18 juli Blues Peer: zaterdag New Orleans funkmaster Dr John & The Lower 911 en zondag Booker T. Jones - begin Green onions maar te leren fluiten.

Op naar Suikerrock in Tienen van 20 juli tot 1 augustus (eindelijk) met de eerste dag pats boem erop: John Fogerty.

Van 30 juli tot 8 augustus zitten we in Lokeren, vooral op zaterdag 7 augustus: The Van Jets, The Horrors, de modfather Paul Weller en als nagerecht Babyshambles.

Laten we het eens over zaken en economie hebben: de marketingmiskleun van het jaar, Dranouter laat het woord Folk uit zijn festivalnaam weg. In deze tijden van wereldwijde folkrevival en honderden groepjes die fier folk in het vaandel voeren wordt Dranouter gewoon een van de vele.
Omdat die West-Vlamingen ook nog sympathiek zijn: op zaterdag 7 augustus is er Tindersticks, wie d'er laatst bij was in het Koninklijk Circus weet wel waarom.

Hetzelfde weekend: sistah an I go Reggae Geel see Israel Vibration an all die otha brethern an sistren.

Hoewel een tussendoortje dichterbij is ook niet mis: Zeverrock in jawel Zevergem met o.a. Daan en Das Pop. Als je deze twee én Admiral Freebee en een rist andere Vlaamse/Belgische groepen deze zomer nergens gezien/gehoord hebt zal ik jullie eens een Boskampie lappen.

Van 12 tot 15 augustus Feest in het Park in Oudenaarde. De 50% die voor de sfeer naar festivals gaat kan beter zijn design oordopjes meebrengen. Op zondag 15 speelt Living Colour, de luidste groep die ik ook ooit op een festival hoorde en dat ondanks Motörhead en hun 'Everything louder than everything else'.

Van 19 tot 21 augustus zitten we al op Pukkelpop. De eerste dag kennen we 'the number of the beast': Iron Maiden. Op zaterdag de briljante vrienden van Charlie Darwin: The Low Anthem, en 's avonds is er QOTSA.

Van 17 tot 19 september en de afsluiter van de afsluiter, op Leffingeleuren: de beste podiumband van deze tijd; jongens en meisjes, cowboys en indians, boeren en andere buitenlui, zet jullie oren open voor WILCO!

Nog twee tips:
Vergeet niet te luisteren naar de zomerhit in wording van Tom V. W. 'Sexpret op het festivaltoilet' ondanks véél meer dan dos cervezas en de bijhorende slappigheid.

Op weg van festival A naar festival B kan je ook stoppen in Plopsaland voor de nieuwe creatie van Kabouter Kok: op lage temperatuur gegaard K3 meisje met een Samsongarnituur: Njam Njam dat is top.

Laat iets van je horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten