19 augustus 2010

Kan je me een goed boek aanraden?

Dat is dé vraag die bibliotheekmedewerkers bijna dagelijks te horen krijgen. Op het eerste zicht een heel onschuldige vraag, maar eigenlijk zowat de moeilijkste die er is...

Want wat is nu een goed boek?
Het grote probleem is dat dat door iedereen op een verschillende manier wordt ingevuld. Wat de ene schitterend vindt, is complete rotzooi in de ogen van een ander. Hoe kan je dan als bibliotheek een bevredigend antwoord op die vraag geven?

We proberen het, we doen ons best, maar soms lukt het niet echt.
Gelukkig is er dan het internet, die grote wijde wereld waar af en toe wel eens iets bruikbaars opduikt, zoals de volgende sites met leestips:

Romanadvies is een initiatief van het Nederlandse overkoepelende bibliotheekorgaan. Geef een vijftal titels in van boeken die je graag gelezen hebt en de computer doet de rest: je krijgt meteen een aantal andere titels die in dezelfde lijn liggen of qua genre dicht in de buurt zitten. Je kan zelfs kiezen in welke mate de leestips verrassend moeten zijn (van minder tot meer).

Op de sites van Iedereen leest en De leeslijst kan je een pak boekentips terugvinden: de eerste biedt op thema besprekingen van lezers aan, de tweede is het jaarlijkse lijstje van Stichting lezen met leestips, waarbij naast de bespreking van een titel ook nog een paar andere boeken worden aangeprezen.

Bij The bookseer - een heel leuk vormgegeven Engelstalige site - is het principe hetzelfde als bij Romanadvies: geef de titel in van je laatst gelezen (of favoriete) boek en bookseer geeft je een lijstje met boeken die je dan misschien ook wel graag zal lezen. Nadeel hier is dat alles in het Engels moet gebeuren, wat soms moeilijk is als je de Engels(talig)e titel van het boek in kwestie niet kent.

Eén van mijn persoonlijke favorieten is Librarything. Naast de mogelijkheid om je eigen collectie boeken online te zetten - daarvoor moet je wel een profiel aanmaken - kan je ook gewoon een titel ingeven op hun zoekpagina om op die manier meer leestips te verkrijgen. Daarvoor klik je nog eens door op de titel die je ingaf en je kan hun aanbevelingen ter harte nemen. En dat allemaal in het Nederlands!

Boekenzoeker tenslotte is een site gericht op jongeren die uitgaat van het Fahrenheit 451-project waarbij men leerlingen uit beroeps- en technische richtingen tot lezen wil aansporen. Je kiest eerst een leeftijdscategorie en daarna krijg je leestips aan de hand van bepaalde voorkeuren die je kan aanklikken. De boekenkeuze is specifiek afgestemd op jongeren, maar bij de oudste categorie (15 tot 18 jaar) zitten ook heel wat bruikbare tips voor volwassenen.