4 januari 2011

De Heer zij geprezen, de bibliothecaris heeft gelezen

Thovma Khatisian, de laatste telg van een oud Armeens geslacht, ligt op sterven en terwijl hij zijn laatste adem uitblaast, voert de sprookjesverteller hem terug naar het land van zijn voorouders rond de berg Ararat, 'het land waar Christus een tweede keer gekruisigd is'. Volgens de krant De Standaard is 'Het sprookje van de laatste gedachte' een meesterwerk. En gelijk heeft ze.

Ik ben fan van het werk van Edgar Hilsenrath (°1926). Iemand raadde me ooit ‘De nazi en de kapper’ aan en ik raakte in de ban. Max is een Duitser met opvallende joodse trekken, Itzig een blonde jood met blauwe ogen. Max zorgt er als soldaat voor dat Itzig sterft in een concentratiekamp en neemt op het einde van de oorlog diens identiteit aan.

Daarna ’Nacht’ verslonden. Ik leefde, leed en ging dood met de joden in een Roemeens getto.

In het Nederlands verscheen ook nog ‘De thuiskomst van Jossel Wassermann'.

Klik hier voor de boeken van Hilsenrath in de bibliotheek of ga naar de overzichtspagina op www.bibliotheek.be

2 opmerkingen:

1. Ook hier in Ieper op het "te lezen"-lijstje !! http://bibliotheekieper.blogspot.com/2010/12/lijstjestijd-2-eindejaarslijstjesstimul.html

BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er veelbelovend uit, ga ik zeker lezen.
    Bedankt voor de tip.

BeantwoordenVerwijderen