24 maart 2011

Haar naam was Sarah


In juli 1942 gebruikte de Duitse bezetter de Vélodrome d'Hiver (wielerstadion) als verzamelplaats voor de meer dan 13.000 Parijse Joden die naar Auschwitz moesten worden gestuurd. De razzia en de deportaties werden door de met de Duitsers collaborerende Franse autoriteiten uitgevoerd. Een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis die mij onbekend was.


In Haar naam was Sarah van Tatiana De Rosnay volgen we de tienjarige Sarah die samen met haar ouders wordt opgepakt en naar de Vélodrome d'Hiver wordt gebracht. Ze slaagt er nog net in haar kleine broertje in een muurkast te verstoppen met de bedoeling hem enkele uren later te komen bevrijden.
Zestig jaar later krijgt een Amerikaanse journaliste in Parijs de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Zij ontdekt dat haar Franse schoonfamilie hier meer over weet dan ze laat blijken.
Het verhaal is op historische feiten gebaseerde fictie.

Het is lang geleden dat een boek zoveel indruk op mij heeft gemaakt.
De link tussen Julia de journaliste en Sarah ligt er misschien wat dik bovenop. Maar de kracht van de twee goed in elkaar verweven verhaallijnen en het onvoorspelbare dramatische einde heeft er een ware pageturner van gemaakt.

Reserveer in de catalogus zowel het boek als de dvd van Haar naam was Sarah.


1 opmerking:

  1. Het boek heb ik niet gelezen, maar ik was zwaar onder de indruk van de film. Een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen