5 februari 2012

Ons nieuwe bibliotheekportaal is online

Ons nieuwe bibliotheekportaal is op zondag 5 februari online gegaan. We zetten daarmee een nieuwe, belangrijke stap in de digitale bibliotheekwereld.

Zeg niet zo maar catalogus tegen ons bibliotheekportaal

Als je naar http://wetteren.bibliotheek.be surft, kom je terecht in een unieke digitale zoekomgeving. Probeer het eens uit en vraag naar Dimitri Verhulst. Klik in het venstertje bovenaan links en Wikipedia vertelt je wat je over hem nog niet wist.

Je wilt nog meer info? Bekijk dan eens in het venstertje ernaast de overzichtspagina van Dimitri Verhulst op zoeken.bibliotheek.be. Je krijgt de covers van al zijn boeken mooi op een rijtje, net als de titels van zijn hand, persartikels, interviews en websites. Scroll naar beneden en je komt te weten welke onderwerpen hij in zijn boeken behandelt en binnen welke genres hij zich beweegt. Blijf scrollen. Video’s over en foto’s van Dimitri Verhulst liggen slechts één muisklik van je verwijderd. En oei, je koopt je boeken liever, dan ze te lenen? Klik dan op één van de onlineboekenwinkels. Wij zouden het wel niet doen.

Leuk, maar wat heeft de bibliotheek in huis over Dimitri Verhulst?

Ga terug naar ons bibliotheekportaal en je leest het een lijn(tje) lager. Meer dan 250 resultaten, die je kan sorteren op relevantie, jaar, titel of auteur. Veel persartikels en titels van boeken (uiteraard). Verhulst heeft ook enkele van zijn boeken ingelezen.

Sorteer je op titel dan krijg je als eerste het boek 'De Helaasheid der dingen' en er net onder de filmversie. Naast ‘Onderwerp’ staat dat het een autobiografische roman over marginaliteit is. Heb je het boek gelezen dan kan je zelf ‘Tags’ of een ‘Waardering’ geven. Er staan er trouwens al: Vlaams, humor, alcoholisme... Vier sterren.

Dat zal wel een goed boek zijn. Lenen dus. In je eigen bibliotheek en als het daar niet binnen is, in een andere. Een beetje scrollen en je kan kiezen uit 64 Oost-Vlaamse bibliotheken.

Je kan de resultaten ook beperken, bijvoorbeeld tot de boeken die bekroond zijn, alleen de recentste titels of alleen wat over de liefde gaat. Heb je een korte adem, kies dan voor de boeken van minder dan 125 pagina’s. Dat kan ook.

Helemaal onderaan het scherm staan besprekingen en de flaptekst van het boek. Je kan zelf een bespreking schrijven en toevoegen via ‘My Discoveries’. Nog meer leestips vind je bij 'LibraryThing'.

Nog enkele uitsmijters

Er zit muziek in ons bibliotheekportaal. Inderdaad, via Digileen kan je van thuis uit per week 100 tracks (jazz, klassiek, wereldmuziek…) gratis lenen en beluisteren. Tips krijg je bij Last FM.

En wat ook leuk is, je kan ‘wetteren’ in het adres van het bibliotheekportaal vervangen door de naam van een andere Oost-Vlaamse bibliotheek of door Oost-Vlaanderen.

Lees ook onze bijdrage over MijnOvinob.be, je eigen digitale zoekomgeving.