29 februari 2012

Twee fascinerende boeken over de evolutie van de mens


Langs de Noord-Amerikaanse oostkust zijn Europese werktuigen van 19 tot 26.000 jaar oud gevonden. Archeologen leiden hieruit af dat Europeanen Amerika hebben ontdekt 10.000 jaar voor de mensen die vanuit Siberiƫ naar Alaska zijn gekomen. Ze hebben de oversteek gemaakt tijdens de koudste periode van de ijstijd, ofwel over de bevroren zee, ofwel per boot.

De vondst van de Europese werktuigen komt net te laat om opgenomen te worden in twee nieuwe fascinerende boeken over de evolutie van de mens: ‘Overlevers : hoe het komt dat wij de enige mensachtigen op aarde zijn’ en ‘Het verhaal van de mens : ons verleden in woord en beeld’.

Wij zijn de enige overgebleven mensensoort, maar we dragen wel DNA mee van neanderthalers en andere oermensen. Chris Stringer, auteur van ‘Overlevers’ probeert te verklaren hoe dit zo gekomen is. Hij reist langs plekken waar verschillende mensensoorten elkaar tegen het lijf liepen.

‘Het verhaal van de mens’ bevat levensechte 3D-illustraties van de Nederlandse tweelingbroers Adrie en Alfons Kennis. Op de cover staat hun reconstructie afgebeeld van de vriendelijk ogende mens van Spy.

De eerste Amerikanen waren Europeanen (artikel uit Knack)
Seks met een neanderthaler (artikel uit De Standaard der letteren)
Catalogus bibliotheek Wetteren
De makers van de recontstructie van de mens van Spy in de Laatste show

Geen opmerkingen:

Een reactie posten