3 augustus 2012

Vakantie vanuit de luie zetel (2)

Vorige keer lagen we in onze luie zetel aan het zwembad, maar niet iedereen houdt een hele vakantie lang van luieren.

Voor wie het graag een beetje actiever heeft en meer geïnteresseerd is in een culturele vakantie, kan steeds één van volgende films waarin een Europese stad in de kijker staat, in zijn speler droppen.

Met andere woorden: de citytrips!

Roman Holiday
Ouderwetse romantiek met Audrey Hepburn en Gregory Peck waarin Rome evenzeer een hoofdrol speelt.
Prinses Anne heeft genoeg van het protocol en weet aan haar entourage te ontsnappen in Rome. De Amerikaanse journalist Joe Bradley neemt haar onder zijn hoede en samen beleven ze een perfecte vakantie in één van de mooiste steden van Europa.
Om bij weg te zwijmelen.

Vicky Cristina Barcelona
Woody Allen geeft ons in zijn eerste stop op het Europese vasteland een Barcelona dat zindert van de passie.
Vicky en Cristina zijn twee Amerikaanse toeristen die gefascineerd raken door kunstenaar Juan Antonio Gonzalo. Vooral Cristina zal vallen voor deze bohémien.
Met een glansrol voor Penélope Cruz als Spaanse furie en ex-vrouw van Gonzalo.

Paris, je t'aime
Elk arrondissement van Parijs (of bijna, het werden er 18 van de 20) krijgt zijn eigen kortfilm met een schare aan internationaal acteer- en regisseurtalent voor en achter de camera.
De ideale film om de eeuwige lichtstad te leren kennen of opnieuw te ontdekken.

Aanrijding in Moscou
Ook België mag in dit rijtje vertegenwoordigd worden en wel met deze film die zich helemaal in Gent (inclusief sappig dialect) afspeelt.
Het verhaal is welbekend: Matty botst op de parking van de Colruyt tegen de vrachtwagen van Johnny en wordt hopeloos verliefd op de jongere vrachtwagenchauffeur.
Één van de beste Vlaamse films van de afgelopen jaren, zeker het (her)bekijken waard.

Before sunrise
Celine en Jesse, twee jonge twintigers, ontmoeten elkaar toevallig in Wenen. Er is onmiddellijk een klik en ze besluiten samen de nacht door te brengen.
Al wandelend door Wenen delen ze hun hoop, dromen, geschiedenis en zorgen met elkaar. De volgende morgen is er het onvermijdelijke afscheid.
De film kreeg zo'n 10 jaar later een vervolg met Before sunset, waar Celine en Jesse elkaar toevallig weerzien in Parijs.
Twee films om te koesteren.

Volgende keer: roadtrips!