10 augustus 2012

Vakantie vanuit de luie zetel (3)


We lagen al aan het zwembad en trokken door een aantal Europese steden. Tijd om onze blik nog wat verder te verruimen en de meest Amerikaanse reis te ondernemen die er bestaat: de roadtrip. Een reis waarbij de bestemming op zich niet echt belangrijk is, maar eerder het reizen en wat je onderweg beleeft.

De Amerikanen hebben het genre groot gemaakt (de meeste roadmovies komen dan ook hier vandaan), maar ze zijn niet de enigen die er wat van kunnen.

Dus zonder dralen, een selectie roadtrips uit de bib:

Broken flowers
Don Johnston is het wel gewoon dat zijn vriendinnen van hem weglopen. Wanneer de laatste haar biezen pakt, vindt hij een enveloppe met brief zonder afzender, waarin staat dat hij een negentienjarige zoon heeft die naar hem op zoek is. Don onderneemt een reis langs de vriendinnen die hij had in de tijd dat zijn zoon kon verwekt worden, maar anders dan dat van Don zijn hun levens nu totaal anders dan hoe hij zich deze herinnert.


The straight story
Alvin Straight is een oude man die bij zijn volwassen dochter Rose inwoont. Als hij hoort dat zijn broer, met wie hij lang niet gesproken heeft, een beroerte heeft gehad, wil hij hem gaan bezoeken om alles terug bij te leggen. Hij is echter niet goed ter been en zijn ogen zijn te slecht om auto te rijden. Daarom gaat hij op weg met zijn oude grasmaaier voor een tocht van 360 km. Tijdens zijn zes weken durende reis door landelijk Amerika, leert hij allerlei mensen kennen.


Little Miss Sunshine
Een disfunctionele familie reist met een oud Volkswagenbusje het halve land af om op tijd op de missverkiezing van Little Miss Sunshine te verschijnen waar dochter Olive aan mee wil doen. Onderweg werpt de ene na de andere hindernis zich op die ze toch weten te overwinnen.
Een warme film met een groot hart die gegarandeerd een glimlach op het gezicht tovert.


Transamerica
Bree, een transseksuele vrouw, heeft twee jobs om geld te sparen voor haar laatste geslachtsoperatie. Als ze een telefoontje krijgt van de weggelopen Toby die in de gevangenis zit, beseft ze dat hij haar zoon is. Ze vliegt naar New York om Toby's borgsom te betalen. Daar biedt ze hem een rit naar huis aan. Terwijl ze wederzijds liegen en proberen elkaar te manipuleren maken Toby en Bree dwars door de binnenlanden van Amerika een onverwachte reis.


Aaltra
Als laatste een roadtrip van eigen bodem.
Twee vijandige buren raken verlamd in een tractorincident na een gewelddadig dispuut. Dit vormt de start van een vreemde reis (in rolstoelen!) naar Finland op zoek naar de tractorfabriek, doorspekt met een reeks surrealistische ervaringen en ontmoetingen.
Een onderkoelde tragikomedie uit Walloniƫ.Geen opmerkingen:

Een reactie posten