17 oktober 2012

Boekentop 2012


Help je mee de boekentop 2012 van bib Wetteren samen te stellen? Bezorg ons de titel(s) van je favoriete boek(en) gelezen in 2011-2012, met of zonder korte bespreking.

Hier alvast een van mijn leestips:
De geheime schrift, geschreven door Sebastian Barry.
Roseanne, het stokoude maar lucide hoofdpersonage verblijft al decennnialang in een psychiatrische instelling in Ierland ... gek verklaard en wéggeborgen door toedoen van haar schoonfamilie en een machtsmisbruikende kapelaan. Ze vertelt haar turbulente levensverhaal en schrijft haar herinneringen op in een verborgen schrift.

Deze kroniek wordt getoetst aan het zoekwerk van haar begeleidende psychiater Dr. Grene (zelf gekweld door een levenscrisis) naar Roseanne's verleden en de reden waarom ze is opgesloten want hierover is nog weinig terug te vinden.

Dr. Grene moet namelijk de beslissing nemen over de levensomstandigheden van Roseanne in haar laatste levensfase omdat de instelling gesloten wordt en de patiënten worden overgeplaatst.


Bijzonder in deze vertelling is de achtergrond waarin Roseanne opgroeide begin 20ste eeuw in het katholieke westen van Ierland (Sligo) en de invloed van de politiek en godsdienst op het lokale leven en in het bijzonder op het leven en lot van deze vrouw (en vele andere).

Dit verhaal is vooral boeiend omdat haar herinneringen en de verklaringen in de (schaars) teruggevonden documenten niet altijd kloppen én er door de empathie van de dokter niet écht naar de waarheid wordt gezocht maar eerder de 'waardigheid' van Roseanne wordt hersteld.

Mooie wisselwerking van de verhaallijnen, Roseanne en Dr Grene afwisselend aan het woord. Proza en poëzie in een decor van het harde regenachtige en passionele Ierland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten