24 januari 2013

Funk...the rill thing


Funk is een complex maar geen hopeloos fenomeen, het is een overlever, een begrip en een muzikaal genre
... en de moves denk je er maar bij.

'Funk is whatever it needs to be, at the time that it is'
- George Clinton in: Funk: The Music, The People and The Rhythm of The One van Ricky Vincent (1996) - via IBL.

Aan het woord funk hangt een resem van betekenissen: 'it' houdt van tegenstellingen, smell-smoke-nasty-dirty maar ook slow-sweet-sexy en primitive en sophisticated ... black slang met roots in Afrika.

Het is ook belangrijk als statement voor de Black Power en Black Proud generatie om zich te verenigen en respect af te dwingen.

track 1: Gil Scott-Heron - The Revolution Will Not Be Televised (spoken word)

Het muziekgenre ontwikkelt zich onder Afro-Amerikaanse muzikanten medio jaren '60 in een mix van soul, rhythm & blues, gospel, jazz, rock & roll, etno, psychedelische rock (en later electronica) tot een sterk ritmische en dansbare groove met syncope accenten.

De elektrische gitaar, basgitaar, drums en percussie pieken op het voorplan, naast hammondorgel, harmonica en koperblazers.

track 2: Fred Wesley and the J.B.'s - Watermelon Man
track 3: Pee Wee Ellis - Chicken

Bepaalde technieken en begrippen eigen aan de funk zijn de slapping bass (Larry Graham, Victor Wooten, Bootsy Collins ...) en de 'on the one' downbeat waarmee James Brown zijn bandleden op de juiste rails zet.

track 4: Graham Central Station - Earthquake
track 5: The Meters - Cissy Strut
track 6: James Brown - Super bad

James Brown of Mr. Dynamite's muzikale ontwikkeling, hoog stemgebruik en zin voor theatrale show, is sterk beïnvloed door de funky beat in de rock & roll van Little Richard.

track 7: James Brown - Please Please Please
track 8: Little Richard - The Rill Thing
Eveneens in de jaren '50 en '60 ontwikkelt zich in Chicago de electric blues funk en soul met kleppers als Muddy Waters, Howlin' Wolf, Etta James...

track 9: Howlin' Wolf - Evil
track 10: Etta James - I'd Rather Go Blind

Verder luisteren en kijken: de cd-box Chicago Soul. Electric Blues, Funk and Soul: The New Sound of Chicago in the 1960's (2004) en de film/dvd Cadillac Records van Darnell Martin (2008)

En hou vooral deze blog in het oog. Meer funky stuff volgt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten