17 januari 2013

Tentoonstelling: Django Reinhardt, Swing de Paris


Als je nog tijd hebt, in Parijs loopt de tentoonstelling over Django Reinhardt nog tot 23 januari (zijn geboortedag!) in Cité de la Musique.

De expo is een goed gedocumenteerd en schitterend overzicht van het veelzijdige muzikale leven van Django (1910-1953). Foto's, schilderijen, documenten, film, veel muziek in een soort luisterbox/zitbank, en gitaren, véél gitaren.


Zoniet de grootste Belg of de grootste Belgische muzikant dan toch de meest invloedrijke uit onze muziekgeschiedenis. Om de vrede met de Fransen te bewaren hou ik het op: 1 kwart Belg, want hier geboren; 1 kwart Frans, want daar overleden; en 100 procent zigeuner/tzigane/manouche/...

Van de zigeunermuziek in de beginjaren over de musette en de java tot de oprichting van de Quintette du Hot Club de France een swingorkest met enkel snaarinstrumenten: Django solo, 2 ritmegitaren, contrabas en Stéphane Grappelli op viool; om na de oorlog over te stappen naar de bop. Hij speelde o.a. met Coleman Hawkins en Dizzy Gillespie en tourde met het orkest van Duke Ellington in de Verenigde Staten.

Hij was zowaar 'gitaargod' voor het woord werd uitgevonden. Alle gitaristen uit de jazz zijn aan hem schatplichtig maar ook deze uit rock en pop, Jimi Hendrix noemde Django 'mijn grootste voorbeeld'. Veel muzikanten spelen nog altijd de jazz manouche, bv. de familie De Cauter bij ons, maar ook buiten de jazz is Django niet vergeten: zoek maar naar de swingparels bij Bob Dylan, Elvis Costello, Lyle Lovett, Richard Thompson en...

Luister vooral naar de meester zelf of zoals Boris Vian een halve eeuw geleden al zei: 'Djang est toujours là'!

Geraak je niet meer in Parijs? Ook dichter bij huis wordt traditiegetrouw de geboortedag van Django Reinhardt herdacht. Van 18 tot 20 januari in De Centrale in Gent: Djangofollies 2013. Voor de andere locaties: Brosella.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten