22 april 2013

Animatie voor volwassenen

De dvd-collectie met roadmovies van Cinébib werd vorige maand teruggestuurd naar Brugge.

Vorige week vrijdag heeft de bibliotheek de nieuwe tijdelijke collectie van 20 dvd's ontvangen, deze keer wordt er een waaier aan animatiefilms voor volwassenen in de kijker gezet.

Het aanbod is heel divers, aangezien animatie een heel spectrum aan stijlen, onderwerpen en genres kan bevatten.

Volgende films worden in elk geval warm aanbevolen:

Mary and Max
Dit hartverscheurende verhaal in klei-animatie gaat over de kleine Mary die vreselijk gepest wordt in haar kneuterige Australische dorpje.
Ze gaat op zoek naar een pennenvriend en komt zo in contact met de autistische Max die in New York woont. Er ontstaat een levendige correspondentie tussen de twee die jaren duurt.
Hou zeker de zakdoeken klaar, want Mary en Max veroveren alle harten.

De bibliotheek heeft trouwens ook die andere pakkende (kort)film van regisseur Adam Elliot in huis: Harvie Krumpet, te vinden op de dvd Selected shorts 5.

Dead space : downfall
Getekende ruimte-horror? Jawel...
Bedoeld als prequel voor het videospel Dead space, gaat het er in deze film wel héél bloederig aan toe.
Een buitenaards artefact zorgt ervoor dat een hele bemanning besmet wordt met een vreselijk virus.
Horrorfans kunnen hier zeker hun hartje ophalen.

Le chat du rabbin
In deze verfilming van het 1e, 2e en 5e deel van zijn stripreeks De kat van de rabbijn toont Joann Sfar dat de overgang van strip naar film meer dan geslaagd kan zijn.

Howl's moving castle
Ook Japanse animatie kan in deze collectie teruggevonden worden.
Deze uit de Japanse studio Ghibli van grootmeester Hayao Miyazaki is een verfilming van een brits boek van Dianna Wynne Jones en volgt het 18-jarige meisje Sophie, dat door een toverspreuk in een 90-jarig besje verandert.
Ze komt op het wandelende kasteel van magiër Howl terecht en weet uiteindelijk zijn hart te winnen.

Het exemplaar van de bibliotheek zit bij de kinderdvd's, maar volwassenen kunnen er zeker (en misschien wel meer) van genieten.

Fantastic mr. Fox
Cult-regisseur Wes Anderson waagde zich aan een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl. Gezegend met de stem van George Clooney gaat mr. Fox de strijd aan met 2 boeren die het voorzien hebben op zijn hol.
Grandioze stop-motion animatie en een sterren(stem)cast maken hiervan een film die groot en klein kan bekoren.

Er vallen nog 15 andere animatietoppers te ontdekken in de Cinébibstand in de bibliotheek.
Indien je favoriete film niet meer voorhanden zou zijn, kijk dan zeker eens in onze eigen rekken, 16 van de 20 films (behalve South Park, Dead space : downfall, The girl who leapt through time en Heavy metal) heeft de bibliotheek eveneens in bezit.
De dvd's mogen voor 1 week ontleend worden, enkel op een kaart voor volwassenen.