24 april 2013

Funkmadammen


Straffe madammen zijn het, toen en nu, met vaak een uitzonderlijk (levens)parcours.

Het funkgehalte is voor en van alle tijden met gospelroots als rode draad. Gospel, blues, jazz en soul is aanwezig van jongsaf aan, denk aan kerkkoren, schoolbandjes en wat op straat en in Jook Joints op te rapen valt.

De meeste zangeressen zijn van Afro-Amerikaanse afkomst met hier en daar een straffe blanke pit… zoals Joss Stone en Lydia Pense (wordt vergeleken met Janis Joplin).

James Brown is ook hier een spilfiguur en mentor en wordt vaak geïmiteerd. Brown lanceerde vele zangeressen door ze als vocalisten in zijn band te halen, denk hierbij aan Lyn Collins.

De invloed en vermenging van verschillende muziekstijlen, ook klassieke muziek zoals bij Nina Simone (die ondanks haar klassieke scholing gediscrimineerd werd om optredens te geven…) geeft elke artieste haar eigenheid, met vallen en opstaan, vaak uit armoede en verslavingen. De sociale en politieke problemen leiden tot engagement voor vrouwenrechten (Nina Simone) en fondsenwerving voor HIV/AIDS patiënten (Nona Hendryx) en dit maakt de dames sterker en interessanter.

De funkmadammen zijn bovendien veelzijdig: singer-songwriter, instrumentalist, producer, artiest en actrice. Actief in film en theater zijn o.a. Jill Scott, Nona Hendryx, Erykah Badu. Soundtracks componeren of inzingen is nog zo’n kwaliteit, denk aan Meshell Ndegeocello, Jill Scott. Angelique Kidjo mengt Afrikaanse muziek met invloeden uit de blues en rock van Jimi Hendrickx, de soul van Aretha Franklin en James Brown.

Het stemgebruik van de dames is vaak uitzonderlijk en van een grote kracht: heel expressief bij Nina Simone, Nicole Willis, groot stembereik bij Jill Scott en Chaka Kahn, theatraal bij Erykah Badu. Bettye Lavette, Mavis Staples en Betty Davis beschikken over een rauw keelgeluid dat je tegen de muur smakt…

De vaak lange en hardleerse weg brengt sommige tot een solo carriére. Andere zijn sessiemuzikant (Patrice Rushen), zingen en touren met verschillende bands zoals Sharon Jones, Janis Joplin. Decennia lang in de business, al dan niet met een onderbreking, laten een evolutie horen in stijl en klankkleur. Chaka Kahn begon met de funkband Rufus (rock-funk) en is nu regelmatig te zien op het North Sea Jazz Festival met meer jazz op het repertorium. Soulmuziek is ook tijdgevoelig, denk aan 60’soul, disco, neo-soul met een funky randje en nu is er de oldschool soul…

De muziekfragmenten op de widget zijn geplukt uit een breed gamma en overspannen enkele decennia...kleurrijke funk die naar hart en nieren grijpt. in volgorde: Lyn Collins, Betty Davis, Nina Simone, Lydia Pense and Cold Blood, Jill Scott, Ann Sexton, Meshell Ndegeocello, Patrice Rushen, Janis Joplin, Angelique Kidjo, Joss Stone (met John Legend en Van Hunt), Mavis Staples, Erykah Badu, Leela james, Tonni Smith (met Tom Brown), Nicole Willis & the Soul Ivestigators, Sharon Jones & the Dap-Kings. De filmfragmenten tonen het stevige werk van Nona Hendryx en Bettye Lavette.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten