14 mei 2013

Wetteren en WO I

De Eerste Wereldoorlog hield niet alleen lelijk huis in Ieper en de Westhoek. Ook Kwatrecht en Dendermonde deelden in het oorlogsleed. Maar ook zonder veldtochten en bombardementen had de oorlog een impact op het dagelijkse leven. De bib leende van het heemkundig museum enkele documenten en voorwerpen die je een beeld geven van Wetteren tijdens WO I. Oorlogsgeld, een bon voor een "pint melk", tips tegen de tering, een oproep om wijn te leveren aan de Duitse troepen, de boekhouding van de volkssoepen, een zakboekje van een soldaat,...

Getuigen die nog scherpe herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog hebben, zijn er nauwelijks. Ook documenten uit die periode raken steeds meer in de vergetelheid, op een zolderkamer, weggestoken in dozen. Om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog vormt een goede gelegenheid om op zoek te gaan naar waardevol materiaal uit die oorlogsjaren. Dat vond ook de erfgoedcel Land van Dendermonde.

Van maart tot juni gaat de erfgoedcel op pad om foto's, brieven, souvenirs of ander beeldmateriaal uit de periode 1914-1918 in te scannen. Het materiaal wordt ter plekke ingescand en kan dus onmiddellijk terug mee naar huis. Op dinsdag 28 mei stelt de erfgoedcel haar scanner op van 15.00 tot 20.00 uur in de bib van Wetteren.

Het beeldmateriaal van de scansessie in Wetteren krijgt nadien ook een plekje in de themastand in de bib. Je kan dit stukje Wetters erfgoed gratis bekijken tot eind mei.

Scansessie in Wetteren
op dinsdag 28 mei van 15.00 tot 20.00 uur
in bibliotheek Wetteren, Markt 27

Met dank aan de Koninklijke Heem- en Geschiedkundige Kring Jan Broeckaert voor het uitgeleende materiaal.