2 augustus 2013

Wereldcinema in de kijker

Halverwege de vakantie biedt de bibliotheek een nieuwe wisselcollectie van Cinébib aan.
Deze keer kunnen geïnteresseerden smullen van 20 wereldcinemafilms, uit alle hoeken van de aardbol en met een mooie balans aan diverse genres.

Wereldcinema is een breed begrip, sommigen denken bij het horen van de term misschien spontaan aan films uit Azië, Afrika en/of Zuid-Amerika. En hoewel dit zeker een vlag is die de lading dekt, komt wereldcinema soms uit onverwachte hoek, zelfs uit onze buurlanden.

Dit bewijst de animatiefilm Azur en Asmar, een Franse productie die zo lijkt weggelopen uit Duizend-en-één-nacht. De film vertelt het verhaal van twee beste vrienden die elkaar door omstandigheden uit het oog verliezen, elkaar terugvinden en samen op zoek gaan naar de Fee uit de verhalen van Asmars moeder. En dit alles in een ware kleurenexplosie.

Nu we toch de kinderfilms aan het bespreken zijn, ook Ali Zaoua, Offside, Tsotsi en Boy A zullen het jonge(re) volkje kunnen bekoren. De eerste is een film voor kinderen tot een jaar of 12, de laatste 3 zullen eerder tieners aanspreken.

Azië is eveneens goed vertegenwoordigd in de huidige collectie. Met In the mood for love, Old boy, Megane en The Isle kunnen liefhebbers van de Koreaanse, Chinese en Japanse film hun hartje ophalen.

Minder bekend zijn misschien films die in Afrika geproduceerd werden. Tsotsi werd reeds vermeld - een Zuid-Afrikaanse parel - maar je kan ook genieten van Daratt uit Tsjaad en Hotel Rwanda, misschien de bekendste film van deze Cinébibcollectie.

De films kunnen uitgeleend worden voor één week en net zoals vorige keren geldt: als de film van jouw keuze uitgeleend is, kijk dan eens in de gewone collectie van de bibliotheek, buiten 12, Cronica de una fuga, Dirty pretty things, Kandahar en Heaven's doors heeft de bibliotheek al deze films ook in eigen bezit.

1 opmerking:

1. maar goed dat we de meeste van deze pareltjes in eigen collectie hebben...toch goed als aanvulling en blikvanger op de display deze themareeksen... mij boeien vooral de Aziatische films...benieuwd naar de volgende levering :-)

BeantwoordenVerwijderen