26 oktober 2013

Nazomeren met Gent Jazz in the air


Nazomeren met Gent Jazz in the air... en herfstprojecten in mind.

Sandalenvoetjes op de blauwe loper.
De blauwe loper op Gent Jazz - editie 2013 - blijkt een hemelsblauw genoegen, de Bijlokesite is tot de laatste festivaldag een heerlijk en zomers vertoeven. In en rond de muziektent bruist de cava en smelt de kriek on the rocks. Babbels en bubbels en ontmoetingen met soortgenoten met wie het (op zijn minst) muzikaal klikt.

Op het podium een pak bekenden, artiesten die er opnieuw bij zijn, verrassingen en experimenten in het gezelschap van John Zorn, jong talent, muzikanten in goeie en minder goeie doen... Het stemmenpalet op deze uitgave is wisselend van zeer goed naar slordig tot vervelend.

Diana Krall en Kurt Elling staan op mijn verlanglijstje: Diana start nerveus maar ze bespeelt het publiek op ‘eigen humoristisch nonchalante wijze’ en bloeit open tot de klasse die we van haar kennen in het gezelschap van puike muzikanten.

track 3: Diana Krall - Boulevard of Broken Dreams
track 4: Diana Krall - Fly Me to the Moon

Bij de performance van Kurt Elling heb ik gemengde gevoelens maar blijf ik geïntrigeerd: vocaal een genie, bij momenten teveel technisch gekunstel, anderzijds een charmante jazz- en balladzanger die ook de intimistische en ontroerende weg op gaat. Ik heb het nogal voor drummers: Bryan Carter is een krachtpatser.

track 5: Kurt Elling - Night Moves
track 6: Kurt Elling - Norwegian Wood

De vaudeville-jazz van de jaren ’20 is prominent aanwezig in het repertoire van Diana Krall en Bryan Ferry and his Orchestra. Ferry en zijn uitgebreide band (15) verrassen me compleet met een strak en goed getimede overgang van de ‘roaring twenties’ naar een mix van oud en nieuwer werk... heel geslaagd!

track 10: Bryna Ferry - The Way You Look Tonight
track 11: If Not for You
track 12: Take me to the River

Een absoluut hoogtepunt is Avishai Cohen en zijn quartet... kracht en beheersing op contrabas en elektrische bas en met een schitterende drummer, de 19-jarige Ofri Nehemya. Aan de piano Nitai Hershkovits en de briljante Eli Digibri op sax overtuigen mij vanaf de eerste noot... een interessant en veelzijdig groepsgebeuren.

Avishai is opgegroeid in een muzikale familie in een kibboets in Israel. Als jonge muzikant(aanvankelijk piano maar de basgitaar lonkt) haalt hij zijn inspiratie bij Jaco Pastorius en volgt hij les bij Michael Klinghoffer. Als gedreven en leergierige muzikant biedt New York meer uiteenlopende kansen, Avishai studeert, speelt in clubs en op de straat. De latin-jazz brengt hem bij de pianist Danilo Pérez (eveneens klassiek geschoold en jazzmuzikant) en diens trio. Midden de jaren ’90 tot 2003 is hij lid van het trio en sextet rond Chick Corea om nadien een eigen label op te richten met de cd Lyla als eerste worp van zijn eigen trio. Hierop volgen Aurore, Seven Seas en dit jaar Duende.
Avishai is een wereldburger in zijn muzikaal repertoire: je hoort zowel oosterse als westerse invloeden en zijn Israëlische roots. Hij is meesterlijk in de folk, fusion, latin,ethno en zijn klassieke basisopleiding geeft nog meer diepte. Avishai componeert, is pianist en een behoorlijke zanger maar is vooral een meester op de contrabas en de elektrische basgitaar. Naast een uitstekende techniek is zijn stijl erg apart en bijzonder om te zien: tokkelen, trekken,strijken en slaan met dynamiek, kracht, ingetogenheid en beheersing... il faut le faire... Op Jazz Middelheim 2012 is Avishai Cohen enthousiast onthaald en op Gent Jazz ligt de rode loper uit, alhoewel het een blauwe is, klasse dus.

track 1: Avishai Cohen - Nu Nu
track 2: Avishai Cohen - Noches Noches, La Luz

Ondertussen startte het jazz seizoen in de concertzaal van de Bijloke met een geslaagd optreden van het Joshua Redman Quartet...

track 7: Joshua Redman - A Life
track 8: Joshua Redman - Greasy G
track 9: Joshua Redman - The Folks Who Live on the Hill


Geen opmerkingen:

Een reactie posten