23 december 2013

50 jaar migratie

In 2014 is het exact 50 jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde arbeidsmigratie. De economie draaide begin jaren 60 op volle toeren en had dringend nood aan sterke handen. Véél handen. Eerst kwamen individuele arbeiders, later volgden hun familieleden. Ook nu nog kiezen vele migranten voor een betere toekomst in Vlaanderen.

De Vlaamse cultuursector grijpt het herdenkingsjaar aan om verschillende activiteiten over migratie op touw te zetten. De publicatie “Thuis. 50 jaar migratie” mocht vorige week de aftrap geven van het jubileumjaar. De minibundel biedt portretten, feiten, cijfers en leestips. Rachida Lamrabet, Rodaan Al Galidi, Joke van Leeuwen, Mustafa Kör en Fikry El Azzouzi schreven speciaal voor het boekje een kortverhaal.

In de Wetterse bibliotheek liggen nog een handvol van die (gratis) boekjes. Je vindt de publicatie in pdf-vorm ook op de website van FARO. Via die pagina kan je de afzonderlijke teksten bovendien beluisteren.

Een overzicht van de activiteiten die 50 jaar migratie op de een of andere manier vieren, vind je in de UiT-kalender. Ook de Wetterse bibliotheek plant in het najaar van 2014 een bijdrage aan de herdenking.