13 januari 2014

De affaire justitie


Het proces De Gelder, de parachutemoord,… veel strafprocessen worden niet louter en alleen binnen de muren van het gerechtsgebouw gevoerd. Ook in de media woedt de strijd over schuld of onschuld hevig. De breedvoerige persaandacht zorgde er ook voor dat het rechtssysteem zelf onder vuur werd genomen. Een van de vurigste pleitbezorgers van een justitiehervorming is Walter Van Steenbrugge.


Advocaat Walter Van Steenbrugge verwierf bekendheid als strafpleiter in enkele spraakmakende assisenzaken. Zo trad hij op als raadsman voor de familie van de vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer. Ook nam hij de verdediging op zich van vetmester Alex Vercauteren die tot levenslang veroordeeld werd als opdrachtgever voor de moord op veearts Karel Van Noppen.Naar aanleiding van het proces Van Noppen - volgens Van Steenbrugge de grootste gerechtelijke dwaling uit de Belgische geschiedenis - schreef hij in 2007 ‘De affaire justitie’. In het boek trekt hij van leer tegen het sterk verouderde Belgische rechtssysteem. Maar tegelijk reikt hij ook mogelijkheden aan tot hervorming. Ondertussen publiceerde hij ook nog 'Straffen op mensenmaat' en schreef hij een bijdrage voor 'Het geweten voor onze strafpleiters'.

Tijdens het Wetterse gesprek op dinsdag 11 februari (20.00 uur) doet Walter Van Steenbrugge ‘De affaire justitie’ nog eens over, met brio én humor.

Tickets & info: in de bib (Markt 27), 09 369 26 78 of bibliotheek@wetteren.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten