21 januari 2014

Humor in de bibliotheek

Gisteren was het blue monday, de deprimerendste dag van het jaar. Vandaag kan er alweer gelachen worden want de nieuwe wisselcollectie van Cinébib met als thema humor is gearriveerd in de bibliotheek.

We kregen deze keer een bont allegaartje van over de hele wereld binnen: er zit Europese humor bij (ja, zelfs Duitse!), Noord- en Zuid-Amerikaanse en zelfs een Aziatische grappen-en-grollenfilm.

Enkele aanraders:

Deze op ware feiten gebaseerde film geeft een kijkje in het naoorlogse leven in Noorwegen. Vrijgezel Isak wordt geobserveerd door de wetenschapper Folke, maar al snel wordt de observeerder de geobserveerde. Erg objectief wetenschappelijk blijft het echter niet, want er groeit een zekere band tussen beide mannen.

Humor uit de oude doos, namelijk de Oscarwinnaar voor beste film uit 1960.
Met flitsende dialogen en rake observaties behoort deze klassieker van Billy Wilder tot de beste Hollywoodkomedies!

De Duitse regisseur Fatih Akin is vooral bekend voor het rauwe Gegen die Wand. Dat hij over heel wat humor (en soul) beschikt, bewijst hij in deze film over 2 broers die hun restaurant proberen te redden. Het is een lichtvoetige komedie geworden die draait om eten, swingende muziek en humor.

Net als vorige keren geldt: wanneer de film van uw keuze niet meer in de stand van Cinébib te vinden is, kijk zéker ook eens in de eigen collectie van de bibliotheek, 13 van de 20 films (buiten Hotel Very Welcome, Kung Fu Hustle, La vie avec mon père, Ober, Only Human, Tales from the Golden Age en Whisky) hebben we zelf in bezit.

De films kunnen uitgeleend worden op een kaart voor volwassenen en mogen een week bijgehouden worden.