8 april 2014

Het mysterie van de kist

Vorige week liet Albijn Poppe, een Wetterse student interieurarchitectuur, in de bibliotheek een imposante houten kist achter. De koffer speelt een centrale rol in de kortfilm “Het laatste uur. Wetteren, Lam Gods en Goedertier” die Albijn samen met Michel Blankaert maakte.

“Het laatste uur” speelt zich deels af in het jaar 1934 waarin het paneel gestolen werd uit de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal, deels in 2014 wanneer een personage op zoek gaat naar het verdwenen paneel. De centrale figuur in de kortfilm is Arsène Goedertier. Het verhaal - een mix van fictie en waargebeurde feiten - werd opgenomen op locatie in Wetteren.

Om de release van de kortfilm aan te kondigen (wellicht mei 2014) circuleert de houten kist die speciaal voor de film gemaakt werd, op verschillende plaatsen in Wetteren. De kist staat nog tot eind deze week opgesteld in de bibliotheek, omringd door een selectie boeken over Van Eyck, het Lam Gods en de diefstal van de Rechtvaardige Rechters.

Naast de release van de kortfilm herdenkt Wetteren de diefstal van het paneel 80 jaar geleden o.a. met een historische rondleiding, een culinaire wandeling en een zoektocht.

Foto: Niels Veeckman