9 april 2014

Joni Mitchell ... songs en covers


Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van grande dame Joni Mitchell kon u in de muziekhoek van de bib een themastand zien rond deze Canadese singer-songwriter.

Verrassend (of misschien ook niet) is dat naast haar omvangrijk oeuvre , haar eigen songteksten en arrangementen, ze heel wat eigenzinnige vertolkingen op haar palmares heeft staan.

Haar samenwerking met jazz-meesters zoals Mingus, Pastorius, Hancock, Shorter en nog vele muzikanten doorheen haar 50 jarige carrière van folk-Woodstock-elektronische muziek-jazz-symfonische zijstap..., haar passie voor poëzie en schilderen, heeft de kleur en variatie bepaald van haar oeuvre.

Ik ben dan maar eens gaan graaien en googelen in haar songbook en op coversites en botste op de meest verscheiden interpretaties van songs, van haar eigen werk en songs die zijzelf bewerkte.

Op het widget hieronder heb ik enkele muziekfragmenten bijeengebracht. Het is een curieuze en heel gevarieerde selectie songs, zowel in tijd als wat het genre betreft.

How do you stop, oorspronkelijk van Hartman & Midnight, in haar versie (1994) op Turbulent Indigo en dan deze van James Brown (1986) op Gravity.

At last in de versie van Etta James (1961). De versie van Joni staat op Both Sides Now (album met jazz standards uit 2000). Het origineel is van Gordon & Warren (1941) en gekend van de musical Orchestra Wives (1942).

Twisted Het origineel is van Dury & Gray & Ross (1952) en gebruikt in de film Deconstructing Harry van Woody Allen (1997). Op youtube vond ik een mooie live versie door Annie Ross in een Amerikaanse tv show (1959)
Goodbye Pork Pie Hat door Joni Mitchell uit Mingus (1979), een samenwerking met Charles Mingus. Dit nummer is ook gekend als Theme for Lester Young (hommage) en werd oorspronkelijk opgenomen met het sextet van C.Mingus in 1959.

You’re so square , oorspronkelijk van Leiber & Stoller (1957) in 2 versies: Elvis Presley uit de EP Jailhouse Rock. De versie van Joni staat op de LP Wild Things Run Fast uit 1982.

Why do fools fall in love is een doo-wop/rock & roll nummer uit 1956. U hoort Frankie Lymon & The Teenagers én een live versie van Joni Mitchell uit haar album Shadow and Light (1980).

Op het wondermooie Case of you hoort u de falset van Prince. Deze versie staat op A tribute to Joni Mitchell (2007). De 2de vertolking is van Phoebe Snow, singer-songwriter uit de USA, helaas in 2011 overleden. Haar versie staat op I can’t complain (1998).

Blue door Joni Mitchell, uit het gelijknamige album uit 1971. Een compleet andere lo-fi versie is van Cat Power uit Jukebox (2008).

You’re my thrill uit Both Sides Now (2000) is een song van Jay Gorney (1933). Na de versie van Joni Mitchell laat ik Lena Horne op u los, een Afro-Amerikaanse allround artieste. Met de bigband van Charlie Barnett swingt ze door WO II. Ze was toen ook te gast in Nederland en België.

Amelia, live vertolking door Joni en uit het album Shadows and Light (1980). Stevie Salas, gitaarvirtuoos en poulain van George Clinton geeft op zijn versie van Amelia mooie solostukjes weg. Deze versie komt uit Back from the Living (1994).

Talk to me door Joni (zang en gitaar) en Jaco Pastorius op de bas uit Don Juan’s Reckless Daughter (1977). DJRD is een experimentele jazz/fusion plaat met muzikanten van Weather Report. De latin ritmesectie is heel uitgebreid en op enkele nummers hoor je de vocalen van Chaka Khan... Luister ook naar Dreamland.

Tenslotte Hejira uit het gelijknamige album van 1976. Joni schreef de songs on the road..of life tijdens een lange rit van Maine naar L.A. In dit nummer wordt ze o.a. begeleid door Larry Carlton (gitaar) en Jaco Pastorius op bas.

Hear the hissing of summer lawns...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten