28 mei 2014

All time greatest hits


Naar aanleiding van de Classics 100 op Radio 1 volgen hierna enkele bedenkingen bij de recente algemene luisteraarslijstjes van bovenvermelde, Radio 2 de 1000 klassiekers en StuBru de tijdloze. MNM volgt een andere keer; nichelijsten als metal, hip hop, schlagers en de klassieke lijst van Klara laat ik buiten beschouwing.

De feiten

Wat eerst opvalt is de prominente plaats van drie dinosauriërs van de rock: Led Zeppelin met 'Stairway to Heaven', Queen met 'Bohemian Rhapsody' en Deep Purple met 'Child in Time'. Twee maal nummer 1 voor Led Zep (Radio 1 en StuBru) met uitzondering Radio 2 (17). Queen krijgt 9 (Radio 1), 1 (Radio 2) en 7 (StuBru). Deep Purple scoort respectievelijk 5, 9 en 7.

Het tweede opmerkelijke is de afwezigheid, in de top tien, van vrouwen (20,44), zwarte broeders (21,11), en al helemaal zwarte zusters (geen in de top 100) bij zowel Radio 1 als StuBru. De grote uitzondering is Radio 2: vrouwen (5,8), zwarte man (6) en zwarte vrouw (46), wow!

De conclusies

De luisteraars (kiezers, stemmers,...?) van de drie zenders hebben het massaal voor de drie dino's. De intellectuele meerwaardezoekers van Radio 1 en de alternatievelingen van StuBru geven blijkbaar weinig om vrouwen, zwarten en geen bal om de combinatie van de twee, het wondermooie 'Martha' van Tom Waits mag hier geen doekje voor het bloeden zijn. De luisteraars van Radio 2 dragen diversiteit hoog in het vaandel met én vrouwen én zwarten in de top 10!

Voelt er zich iemand geroepen om hierover een diepgaand sociologisch onderzoek te doen? Voer dit onderzoek grondig maar bespaar mij de blablabla dat je om sentimentele redenen zou stemmen op de muziek die je hebt leren kennen bij je ouders. In mijn geval zou dat moeten zijn: Elvis Presley - ja graag (Heartbreak Hotel), Mario Lanza - neen, Bill Haley - neen, Conny Froboess - neen, Freddy Quinn - laat maar, en de rest van de top tien bespaar ik jullie.

De tips

Stem eens niet op de dino's, maar vervang ze door bijvoorbeeld 'Hairway to Stephen' in de versie van Dolly Parton en meteen een vrouw twee maal op 1!

In de plaats van Queen verkies je die andere relnicht Little Richard met 'Tutti Frutti' inclusief de oerintro 'Awapbabaloba awopbamboom'.

Het gezaag van 'Child in Time' vervang je door de song met de terechte titel 'Respect' van Aretha Franklin.

Kies ook eens wat anders uit de rijke muziekgeschiedenis. Wat dachten jullie van 'It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing)' geschreven in 1931 door Duke Ellington, maar wél de versie met Ella Fitzgerald uit 1957; wederom wat een toepasselijke titel. Uit het duivelse jaar 1936 kies ik Robert Johnson en 'Cross Road Blues'. Om dit rijtje af te sluiten de vergeten classic uit 1963 'Sweet Dreams' van Patsy Cline.

Herbron jullie muzikale roots en begin bij Marc Didden's '26 Schallplatten', de laatste aflevering verscheen zopas in de weekend bijlage van De Morgen. Al een hele tijd lopend en nooit af 1000 years of Popular Music van Richard Thompson. Om hem hier alsnog binnen te smokkelen: Bob Dylan's Theme Time Radio Hour.

1 tip voor radiomakers als jullie een tune zoeken om deze lijstjes aan te kondigen, te beginnen of te eindigen: de originele versie van The Torture Never Stops van Frank Zappa mét geniale hollander Captain Beefheart, zitten die twee er ook in.

Tot besluit: trek je geen zak aan van mannelijke chauvinistische bleekscheten, of nog: naar de kiezer moet je luisteren maar hij heeft weinig gelijk.

Nogmaals bedankt de luisteraars van radio 2!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten