27 mei 2014

Parlez-vous français?


... om het met de woorden van de Luxemburgse inzending Baccara voor het Eurovisiesongfestival editie 1978 te zeggen.

Er is namelijk een nieuwe wisselcollectie van Cinébib toegekomen met allerlei pareltjes uit de Franse cinéma van de jaren '50 en '60 én ook enkele toppers van de Nouvelle Vague.


Aanraders (maar zijn ze dat niet allemaal?):

In deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Raymond Queneau en in 2010 verstript, volgen we de knotsgekke lotgevallen van Zazie die tijdens een verblijf bij haar oom in Parijs niets liever zou willen dan eens met de metro te rijden.
Maar toevallig staakt dan juist het metropersoneel en moet Zazie zich op een andere manier weten te vermaken...
Wie Cathérine Deneuve eens aan het werk wil zien in een heuse musical (dat kan trouwens ook in het 38 jaar later opgenomen 8 femmes of Les bien-aimés uit 2011), komt hier ruimschoots aan zijn trekken.
Letterlijk elk woord in deze film wordt gezongen, maar laat je daar zeker niet door afschrikken! De decors en kostumering zijn oogverblindend en de romantiek spat gewoon van het scherm, wat wil een mens nog meer.Ook de Franse filmklassieker ontbreekt niet in deze collectie en Les diaboliques is er eentje die kan tellen.
Een geterroriseerde vrouw beraamt, samen met zijn minnares, de moord op haar man. Maar dan is ineens zijn lijk verdwenen...
Een ingenieuze thriller, die in de jaren '90 een belachelijke remake kreeg met Sharon Stone in de hoofdrol. Geef ons maar Simone Signoret!Tip: wanneer de film van jouw keuze niet meer in de stand van Cinébib te vinden is, kijk dan zeker eens in de eigen collectie van de bibliotheek, 18 van de 20 films (buiten Casque d'or en Alphaville)  hebben we namelijk zelf in bezit.

De films kunnen uitgeleend worden op een kaart voor volwassenen en mogen een week bijgehouden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten