4 juni 2014

Van de bovenste plank: Pamietnik Blumki (Het dagboek van Blumka)

Pamietnik Blumki is het Poolse boek in de reeks 'O Mundo, een kleine wereldbibliotheek'. Deze reeks wil gekleurde klassen en kinderen uit verschillende culturen laten kennismaken met de mooiste prentenboeken uit de hele wereld.

In dit dagboek vertelt Blumka over haar leven en dat van de andere kinderen in het weeshuis van dokter Korczak in Warschau, eind de jaren dertig. Het zijn eenvoudige, schijnbaar onschuldige beschrijvingen, niet alleen over het leven in het weeshuis, maar ook over dokter Korczak, die met veel respect en liefde opkwam voor de rechten van het kind.

Iwona Chmielewska schreef en illustreerde het boek; de speciale collagetechniek die zij gebruikt geven aan het verhaal meer diepgang en betekenis.

O Mundo is een project van Stichting Lezen; in september 2013 brachten zij 10 boeken uit in de oorspronkelijke taal, met een Nederlandse vertaling in bijlage.

Je kan het verhaal ook beluisteren in de originele taal:

Iwona Chmielewska, tekst en ill.
Pamietnik Blumki (Het dagboek van Blumka)

De bovenste plank in de catalogus
De bovenste plank op pinterest
De kleine wereldbibliotheek op pinterest