3 september 2014

Blue Note Records bestaat 75 jaar


New York 1939:
Alfred Lion is een Duits immigrant en is sinds zijn prille jeugd gefascineerd door jazzmuziek. Hij start het Blue Note-label op, aanvankelijk uit liefhebberij, met de nadruk op swing.
‘Summertime’, met saxofonist Sidney Bechet, is een eerste bescheiden hit. Samen met Francis Wolff, fotograaf en vroegere zakenpartner, begint het jazzlabel aan een langzame maar creatieve ontwikkeling.  De traditionele jazz en swing maken plaats voor innovatie.

Met de opkomst van de bop in de jaren ’40, de nieuwe jazz, begint een bloeiperiode en krijgen vele zwarte muzikanten  alle credits om in de studio te musiceren. Bop (bebop) en later de meer toegankelijkere hardbop is een jazz stijl die veel complexer is qua ritmes en harmonieën.

Thelonius Monk neemt 'Round Midnight’ op.  Art Blakey drumt er op los, pianisten Horace Silver en Bud Powell maken geschiedenis en organist Jimmy Smith legt door zijn stijl de basis voor de acid jazz.  Miles Davis, John Coltrane, Clifford Brown, Charles Mingus … leggen een behoorlijke fond voor de latere generatie muzikanten.

Rudy Van Gelder verzorgt de opnametechniek vanaf 1954 en Reid Miles ontwerpt de hoezen van de LP’s samen met fotograaf Wolff. Hieronder een typisch voorbeeld van deze stijl: de foto links boven in klein formaat en een zwevende tekst, dit is van 1965.
Tussen ’56 en ’59 ligt de productie heel hoog met niet minder dan 140 LP-sessies!
In 1965 wordt Blue Note verkocht aan Liberty Records en wat later in 1979 aan EMI.
Met Bruce Lundvall als directeur en Michael Cuscuna als adviseur herleeft het label in 1987. Talentvolle muzikanten worden gespot in bars en  krijgen ruimte en tijd om zich te ontwikkelen.
In 2012 neemt Don Was de fakkel over.

Momenteel zit Blue Note onder de Universal Music Group.
De Blue Note-filosofie staat voor een open mind, artistieke vrijheid en gaat mee met zijn tijd. Op de timeline van de site van Blue Note Records staan hun artiesten opgedeeld onder de 3 grote troeven: Tradition, Groove en Voices  en dat nu al 75 jaar!

Nog enkele grote namen om van te snoepen: José James en Bobby McFerrin (op GentJazz 2014), Dr.John, Dianne Reeves, Al Green, Gregory  Porter,  Joe Lovano, Medeski Martin and Wood, Takuya Kuroda, Cassandra Wilson, Soulive, Eliane Elias, Stefano Di Battista, Terence Blanchard…

Momenteel loopt een  expositie van de Amerikaanse fotograaf Jimmy Katz in Fotogalerie In De Gewelven in het Kasteel van Woerden (Utrecht). Katz is zowat de huisfotograaf van Blue Note. ’JAZZ/KATZ’ nog te bezichtigen tot 15 september 2014.

Zie ook in de collectie van de bib onder ‘blue note’.
‘Blue Notes’ zijn tonen, gebogen tonen…cfr… bij syncopes worden accenten verschoven…
buiten de lijntjes kleuren dus…
des te boeiender.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten