17 september 2014

Wetters gesprek met Diane De Keyzer - Nieuwe meesters, magere tijden

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten duizenden Belgen het land uit. In de bezette steden en dorpen maakten nieuwe meesters de dienst uit. Er braken magere tijden aan: na drie maanden oorlog was er niet één gram betaalbare tarwe meer te koop. Wie nog aan eten wilde geraken, moest veel geld hebben… of creatief zijn.

Diane De Keyzer blijft in haar boek ver weg van de loopgraven. De journaliste verdiepte zich in dagboeken, brieven en receptenschriften. Zo ontdekte ze meer over de woeker en de smokkel, maar ook over de grote vindingrijkheid van moeders die, in een wanhopige poging hun familie toch te voeden, hun oorlogsrecepten in keukenboekjes noteerden.

De lezing in de bib vormt de smaakmaker voor een tentoonstelling over rantsoenen en “commiteiten” tijdens WO I die het Wetterse Archief in De Poort plant van 11 tot 30 november 2014.

Van journaliste Diane De Keyzer verschenen eerder al “De Engeltjesmaaksters”, “Met Madame aan Zee”, “De schaamte en de schrik”, “De keuken van meesters en meiden" en “Madame est servie”.

Bibliotheek Wetteren i.s.m. Archief Wetteren
Dinsdag 21 oktober 2014 om 20.00 uur

Locatie: Bibliotheek Wetteren, Markt 27 (1ste verdieping), Wetteren
Tickets: 5 euro / 4 euro (vriendenpas cc Nova, -26) / 2,50 euro (vrijetijdspas)