21 november 2014

De bib gaat vreemd... ook in de muziekhoek

Wereldmuziek is een wat te algemene term want alle muziek is van de wereld. Ik bedoel hiermee dat onze planeet te klein is gebleken om nog van strikt afgescheiden volksgemeenschappen en hun oorspronkelijke muziek te spreken. Volksmuziek wordt doorgegeven aan de volgende generaties, er wordt aan toegevoegd, stukken gaan verloren maar vooral...
muziek gaat ook vreemd.

Mensen verlaten hun geboorteland en nemen hun roots, cultuur en muziek mee naar nieuwe oorden. Andere verdiepen zich in hun muzikale tradities, laten ze heropleven, musiceren met authentieke instrumenten of gaan de eclectische toer op.

Naar aanleiding van de interviews met 12 nieuwe inwoners in Wetteren heb ik een kijkje genomen in de muziekcollectie van de bib en een selectie gemaakt uit muziek van Cuba, Portugal, Brazilië, Congo, Tunesië. Via het widget kan je deze fragmenten beluisteren.

In de videofragmenten zie je Omara Portuondo en Roberto Fonseco met ‘Drume negrita’, een Cubaans kinderliedje.

De Brazilaanse Marisa Monte , Arnaldo Antunes en Carlinhos Brown of het trio Tribalistas vertolken hun ‘Velha Infância'.

Het live muziekprogramma ‘vrije geluiden’ van de VPRO is een mooie staalkaart van muziek worldwide: het Ramon Valle Trio met ‘Fabio’… Ramon is een Cubaanse jazz pianist met een klassieke muziekopleiding.

Moufadhel Adhoum, een udspeler van Tunesische afkomst, musiceert met het kwartet Hijaz en het jazzy/eclectische’ Chemsi'.

Moufadhel komt bovendien met de groep Hijaz en de Tunesische zangeres Abir Nasraoui de recente cd ‘Nahadin’ voorstellen in de Nova op 5 december ’14.

In de tentoonstelling ‘De bib gaat vreemd. Een reis om de wereld langs 12 bibliotheken’, ligt de focus op het bibliotheekgebeuren: 12 nieuwe Wetteraars vertellen over de bibliotheken in hun land van herkomst en de verschillen met hun belevingen en verwachtingen hier bij ons. Er is ook een muziekvoorstelling en een tentoonstelling met aquarellen van Moufadhel Adhoum gepland in de Nova. Deze 2 tentoonstellingen lopen parallel in de bibliotheek en de Nova van 19/11 tot 10/12.