13 oktober 2015

Marie en Joseph, een Wetters liefdesverhaal aan “den draad”

Nog tot 28 oktober loopt in de bibliotheek van Wetteren de reizende tentoonstelling “Den Doodendraad” van de provincie Oost-Vlaanderen. Aanvullend op de tien informatieve banners vertelt de bibliotheek ook het liefdesverhaal van Joseph en Marie.

In 1915 sloot het Duitse leger de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland hermetisch af met een elektrische versperring, die in de volksmond al snel de naam “den draad” en later “den doodendraad” kreeg.

Wetteren bevond zich in Etappengebiet, de militair-logistieke zone van waaruit het front bevoorraad werd, ver weg van de gevreesde draad. Maar ook in dit gebied was het na 1914 zo goed als onmogelijk om vrij te reizen. De talloze grensversperringen bemoeilijkten het dagelijkse leven in bezet België danig.

Voor Joseph Van Landuyt (Wetteren) en Marie Stappers (Deurne) zag het ernaar uit dat de oorlog het einde zou betekenen van hun relatie. Maar dat was buiten de stoutmoedige Marie gerekend... Je leest het volledige verhaal van Joseph en Marie in de bibliotheek.

De tentoonstelling kan je nog tot woensdag 28 oktober gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.