9 december 2015

Nacht van de popmuziek

Voor de jaarlijkse nacht van de popmuziek is wakker blijven geen grote moeite … de slaap vatten in de vroege uurtjes is echter niet zo evident. Dit jaar, op 7 november, was er de 10de editie, met het duo Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis op de praatstoelen. Voor de beeldfragmenten stond de flamboyante Fenno Werkman op de bres met verrassende keuzes uit zijn enorm archief. Waar blijft hij het vinden?

De nacht bracht een mooie mix van filmbeelden en live concertopnames (sommige nooit eerder vertoond), met commentaar en anekdotes als inleiding, veel interactie met de luisteraars/kijkers/internetCats met quizvragen, korte gesprekjes en verzoeken. Het stemmen op en kiezen tussen twee beeldfragmenten vond ik zoiets als appelen en peren vergelijken. Een vaak ratelende en moeilijk verstaanbare Blokhuis had last van een jetlag: vermoedelijk de reden dat hij ‘schaduwbands’ zag onder het podium van U2, wat voor veel heisa zorgde onder de luisteraars. Een pluspunt is dat de gekozen fragmenten tot de laatste noot werden uitgespeeld wat niet altijd het geval is bij andere muziekprogramma’s met teveel aan praatjes. In de prijzenpot zat onder andere een verzamelbox vinylplaten van Bob Marley.

Enkele hoogtepunten uit deze editie:

The Who met Baba O’Riley

George Duke met Shine On (speelt op een Keytar)

Focus met Jan Akkerman en Thijs Van Leer (Focus III 1973) ... jazzy freewheelen

The Neville Brothers met John Hiatt en Herbie Hancock met Yellow Moon 1989

Taste met Rory Gallagher

Brian Setzer Orchestra (Stray Cats met een bigband) met Stray cat strut 1992 en met Setzer  in geruite broek

Ian Dury and the Blockheads

Peggy Lee Met Toots Thielemans

Enkele tips voor wie naar muziek en concerten zoekt in het tv-aanbod:

Op Canvas lopen enkele interessante projecten zoals Off the record en Van Bowie tot onder.

De Radio 1 Sessies brengen een centrale gast en zijn/haar uitgenodigde artiesten bijeen voor een unieke live-registratie. Herbekijken kan vaak via het internet.

Op BBC heb je Later with ... Jools Holland en kan je nog op oudejaarsavond kijken naar zijn Hootenanny.

Elke zondagvoormiddag krijg je live sessies in Vrije Geluiden op de VPRO met muziek die gaat van klassiek tot wereld en jazz. Vrije Geluiden loopt reeds 25 jaar en wordt nu gepresenteerd door Melchior Huurderman.

Op de NPO3 is er net de Top 2000 quiz geweest en op Radio6  soul&jazz  kan je momenteel  stemmen voor de Zwarte Lijst (11-18 december), zwart duidt hier op muziek uit de soul, jazz, funk, R&B, Hiphop, Spoken Word enz.

Het Uur van de Wolf op de NTR is pure klasse vanaf het eerste uur met een heel divers aanbod aan culturele documentaires:  in december komen nog Golden Earring aan bod en een hommage aan Frank Sinatra: All or nothing at All. In het archief vind je een mooi overzicht van reeds getoonde documenten.

Op Arte is er Tracks om aan je trekken te komen.

En voor wie nog eens terug wil kijken tot ergens in de jaren '80 kan ik Lunettes noires pour Nuits blanches op Antenne 2 aanbevelen met een fragment waarop Thierry Ardisson een Blind Test doet met Gainsbourg en Beatrice Dalle ... herinner je ook de begingeneriek met de muziek NightClubbing van Iggy Pop.

Shaft!