17 juni 2016

Zomerfestivals

Festivalzomer 2016.

Het zomert over de festivalterreinen en ze maken de oefening hierboven met alles er op en er uit. Malse drassige grasvlakten snakken naar spanning en ‘goe volk'. De sites, beaches, markten en pleintjes maken zich op. De valleien in Glastonbury zijn al lang volgeboekt.

De junior festivalversies zijn in trek en bijten de spits af met Pennenzakkenrock en Vestrock, dichterbij op 15 juli met Kid Rock op de voetbalterreinen van Standaard Wetteren. Bij de noorderburen is er North Sea Jazz Kids op 3 juli, met een aangepast dagprogramma vol workshops en voorstellingen voor de allerjongsten, als kennismaking met jazz en muziek tout court.

In de bib hangen we de affiches op en duiken we in onze collectie op zoek naar muziek van de geprogrammeerde artiesten en groepen.

Uitschieters en exclusieve optredens zijn er ook:

Ennio Morricone op 25 en 26 juni in Gent met symfonisch orkest en koor van maar liefst 200 man.

Ook Massive Attack zal in Gent het Sint-Pietersplein laten vollopen op 28 augustus.

Paul McCartney en Iggy Pop met Joshua Homme (Post Pop Depression!) sieren de line-up in Rock Werchter.

Saxofonist Kamasi Washington horen en zien we met orkest en koor met The Epic op het North Sea Jazz festival; hij is ook present op Les Ardentes in het park in Luik en op Gent Jazz in de Bijlokesite. Washington heeft meegespeeld op het schitterende To Pimp a Butterfly van Kendrick Lamar.

Veelbelovend wordt het ook op Cactus in het Brugse Minnewaterpark: met Air, Wilco, Gregory Porter, Damien Rice en het wervelende Cinematic Orchestra wordt het snoepjes kiezen.

In Lokeren hebben ze Van Morrison gestrikt, een monument als zanger, songwriter en blazer. Als de moods goed zitten en zijn band geen valse noten kraakt dan hopen we op een Moondance. Uiteraard staat er naast de iconen ook veel jong geweld geprogrammeerd.

Gent Jazz pakt stevig uit met Belgisch en Gents talent op de 15de editie. Het wordt feesten met Anderson .Paak & The Free Nationals: een rap/hiphop overschrijdend multi-talent uit Californië. Deze formatie gaat muzikaal breed en groovy over verschillende genres met een swingende en energieke zanger die af en toe achter het drumstel springt.

Op Pukkelpop en North Sea Jazz kan je deze belevenis delen of zoals Anderson zingt 'We sing the same song...'

Goesting krijg je er van.

Kiezen kan je uit de tips in de vele festivalgidsen en flyers. Op canvas loopt Festivalkoorts, een 4-delige reeks waarin telkens een muzikant en muziekkenner zijn of haar persoonlijke keuze maakt uit het aanbod deze zomer. Met Festivalitis op 2BE krijg je ook info en live verslagen vanop de festivalweiden door Sam en Sean. Vele grote festivals zenden ook live uit op tv of het internet.

Alors on danse...
Graag uw suggesties en belevenissen, altijd leuk om te delen: https://festivals.canvas.be/artists.