14 juli 2016

Eens een heel andere leestip: Amerikaanse strips


De bibliotheek heeft heel wat meer te bieden dan de laatste Pieter Aspe, de nieuwste dvd's en cd's en de Humo van vorige week.
We beschikken namelijk ook over een breed uitgebouwde stripcollectie voor volwassenen, waarbij we niet alleen kijken naar wat in Europa allemaal geproduceerd wordt, maar ook ons licht gaan opsteken bij wat er over de grote plas gebeurt.

Strips zijn met andere woorden niet enkel voor kinderen bedoeld en wat uit Amerika komt, is niet per se superheldengeweld, ze weten er ook boeiende verhalen te vertellen over "gewone" mensen.

Hierna volgen enkele heel lezenswaardige striptips. De enige voorwaarde om in onze collectie te worden opgenomen, is dat ze in het Nederlands verschenen zijn omdat we een zo groot mogelijk publiek willen bedienen.


Slapend kasteel - Linda Medley


456 pagina's smullen van een hervertelling van Doornroosje.

Linda Medley maakt ons wijs dat Doornroosje, meteen na de kus van de prins, haar kasteel ontvlucht is. Ze vindt onderdak bij een bende kleurrijke figuren en wanneer op een dag een zwangere vrouw voor de deur staat, verandert dit hun leven compleet.

Sprookjesfiguren, monsters, baby's en dit alles overgoten met een humoristisch sausje, Slapend kasteel heeft het allemaal.


Fables - Bill Willingham, Mark Buckingham, Lan Medina e.a.


Om nog even in de sprookjessfeer te blijven: in Fables vinden we een aantal sprookjesfiguren terug in New York, waar ze tussen de gewone mensen leven. De figuren die geen menselijke gedaante kunnen aannemen, bevinden zich op een boerderij op het platteland.

Sneeuwwitje is de burgemeester van de Fables, zoals ze zichzelf noemen, en ze krijgt het al meteen hard te verduren: haar zus Rozerood is vermist en moet zo snel mogelijk teruggevonden worden. De grote boze wolf, die de sheriff van dienst is, gaat op onderzoek uit.

Deze serie loopt al jaren in de States en ook in het Nederlands zijn er al 6 stevige delen vertaald. In de Deluxe-edities worden steeds 2 Amerikaanse delen samen uitgegeven. Wij hadden de twee eerste delen al in de niet-deluxevorm, vandaar dat de nummering misschien niet meteen klopt in het overzicht, maar we hebben wel alles in huis dat al tot nu toe in het Nederlands verschenen is.


Walking dead - Robert Kirkman, Tony Moore, Charlie Adlard


Moet deze stripreeks nog een inleiding krijgen?

De tv-serie die er op gebaseerd werd, is al jarenlang een favoriet bij menig tv-kijker. Misschien wordt het wel eens tijd om het bronmateriaal te gaan lezen...

Net zoals in de tv-reeks ligt de focus op sheriff Rick Grimes en zijn zoon Carl die proberen te overleven in een zombie-wereld. Ze komen allerlei figuren op hun weg tegen: medestanders, tegenstanders en ronduit gruwelijke personen, maar op de één of andere manier weten Rick en de zijnen er toch steeds aan te ontsnappen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de zombies die op de meest onmogelijke plaatsen opduiken, een dreiging waar niet aan te ontsnappen valt...

De bibliotheek heeft alle delen van Walking dead in huis die momenteel al in het Nederlands verschenen zijn en dat zijn er al 20. Deel 21 komt er - hopelijk - snel aan.

Kleine spoiler: fanfavoriet Daryl Dixon vind je niet terug in de strips, dat was een originele creatie van de tv-makers.


Outcast - Robert Kirkman, Paul Azaceta


Nogmaals Robert Kirkman, want de man heeft nog een tweede geweldige reeks op zijn naam staan: heel recent voegde de bibliotheek Outcast toe aan haar verzameling strips. Geen zombies hier, maar demonen en duiveluitdrijvingen.

Hoofdpersonage Kyle Barnes kan duivels uitdrijven, maar niet iedereen is daar mee opgezet. Veel geweld - er wordt een neus of vijf gebroken in het eerste deel alleen al - en een waas van mysterie rond de gave van Kyle, meer heb je niet nodig voor degelijk stripmateriaal.

En ook deze stripreeks kreeg al een tv-verfilming, het eerste seizoen loopt momenteel in Amerika.

De eerste twee delen van de strip zijn te vinden in de bibliotheek.


100 bullets - Brian Azzarello, Eduardo Risso


Deze striptip moet het niet hebben van bovennatuurlijke feiten, zombies of sprookjes. Nee, in 100 bullets krijgt een gedupeerde een wapen en 100 niet te traceren kogels van een onbekende man. Hiermee mogen ze wraak nemen op wie ze willen, zonder dat dit enig gevolg zal hebben.

De bibliotheek heeft ondertussen de hele 25-delige reeks in collectie, genoeg mensen die wraak willen of kunnen nemen dus...


Saga - Brian K. Vaughan, Fiona StaplesSaga moet zowat de meest gehypte Amerikaanse stripreeks van de laatste jaren zijn. En terecht, want het liefdesverhaal tussen oorspronkelijke aartsrivalen Alana en Marko, weet heel wat mensen te boeien.

Zoals al gezegd: de gevleugelde Landfallian Alana wordt verliefd op de gehoornde Moonie Marko en samen krijgen ze een dochtertje, Hazel, dat zowel vleugels als hoorns heeft. Is hun verboden liefde nog niet genoeg voor vervolging, de geboorte van hybride Hazel maakt dat ze door zowat iedereen in het sterrenstelsel gezocht worden: huurmoordenaars, cyborgprinsen, Marko's ouders... ze zijn allemaal van de partij.

Wie niet vies is van wat full frontal naakt, gevloek als van een ketter en een intergalactisch avontuur, komt hier zeker aan zijn trekken. De bibliotheek heeft de eerste twee delen in collectie, de rest werd nog niet vertaald.


Sandman - Neil Gaiman e.a.


En het beste werd voor het laatst bewaard:
Sandman
is gewoon het ultieme Amerikaanse stripverhaal, hoewel Neil Gaiman nog altijd een Brit is.

In Sandman worden de avonturen van Dream verteld, één van de oorspronkelijke zeven "Endless", wezens die er al waren voor de wereld gecreëerd werd en er altijd zullen zijn. Hij is de heerser over de droomwereld en onze dromen.

Aan het begin van Boek 1 wordt hij gevangen genomen en weet hij na zo'n 70 jaar weer te ontsnappen. Ondertussen is zijn hele koninkrijk in duigen gevallen. De strijd voor heropbouw begint.

We maken daarnaast ook kennis met de andere Endless, maar de focus komt steeds weer terug op Dream te liggen.

De serie kent 10 delen en in het Nederlands werden al 4 vertaald. Genoeg om al te beginnen lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten