29 september 2016

Colors in art

Kunsthistoricus Peter Jonnaert overloopt in vijf lessen de westerse kunstgeschiedenis aan de hand van de evolutie van het kleurgebruik. Van historische kunstenaars zoals de Vlaamse Primitieven, Rubens en Velazquez, over modernisten zoals Van Gogh en Gaugain tot recentere coloristen zoals Ensor en Wouters.

We leren het werk kennen van de grote coloristen van de kunstgeschiedenis. Op welke manier mengen ze de kleuren? Welke combinaties passen ze toe in hun schilderijen? We vergelijken de verschillen tussen het aanbrengen van verschillende kleuren laag na laag op het doek of het mengen van verf op het palet. Wat is het verschil tussen tempera en olieverf? Wat is kleurperspectief? Welke revolutionaire kleurentheorieën inspireren de kunstenaars? Hoe beïnvloeden penseelvoering, licht en schaduw de kleuren in het schilderij? Hoe bevrijden de modernisten de kleur van de zichtbare werkelijkheid? En welke schilders ‘kleuren’ vandaag de internationale kunstscène?

Praktische info:

Donderdag 20 oktober, 27 oktober, 10 november, 17 november en 24 november van 14.30 uur tot 16.30 uur
Bibliotheek, Markt 27, 9230 Wetteren
40.00 euro, 20.00 euro met Wetterse vrijetijdspas