14 september 2016

TooTs


TooTs Thielemans
Jean Baptiste Thielemans
1922-2016
Geboren als Brusselse ket, autodidact en muzikaal gerijpt en erkend in New York in de jaren ’50.

Toots begint als ‘klein menneke’ op de accordeon te spelen en schakelt later over op de gitaar geïnspireerd door de jazzgitarist Django Reinhardt, nog een Belgisch muzikant van formaat.
Toots' grootste verdienste is het introduceren van de mondharmonica in de jazzmuziek. Met zijn ‘mondmuziekske’ kleurt Toots ver buiten de muzikaal gangbare lijntjes. Toots baant zijn weg en maakt zich geliefd onder de grootsten uit de Amerikaanse en Braziliaanse jazz scene. Door zijn introductie in bands met Benny Goodman, George Shearing en de Charlie Parker All-Stars verovert Toots de wereld en wordt New York zijn vaste stek en inspirerende uitvalsbasis.

In Zweden leert hij fluiten of ‘schuifelen’ en dit talent gebruikt hij voor reclame- en filmtunes, denk maar aan Dunderklumpen!, Sesamstraat, Midnight Cowboy en bij ons Witse, Turks Fruit

en wat zuidelijker het ontroerende drama Jean De Florette en Manon des Sources naar het werk van Pagnol.

In 1962 scoort hij met Bluesette een wereldhit: een melodie fluitend over zijn gitaarspel heen!

De melodie en de ‘touche’ is voor Toots cruciaal in het maken en spelen van muziek en de interactie met medemuzikanten en publiek of zoals hij zelf zegt: 'tussen een traan en een glimlach vind je Toots'.

Het samenspel met andere muziek iconen resulteert tot verrassende improvisaties van hoog niveau: Jaco Pastorius op bas met 'Sophisicated lady’,

Peggy Lee zingt mee in ‘makin’ whoopee’...

Toots werkt ook mee aan albums van Quincy Jones, Bill Evans, Kenny Werner en ‘copain’ Herbie Hancock.

Met het Brasil Project verkent Toots de latin jazz en samba samen met o.a. Gilberto Gil, Caetano Veloso, Eliane Elias, Leny Andrade.

Evenmin schuwt hij pop en het lichtere genre, zo treedt hij op samen met Sting, Paul Simon, James Last… Ook Belgische artiesten zijn geïnspireerd door Toots talent en charisma: Philippe Catherine, Michel Herr, Bobbejaan Schoepen, Jef Neve, Steven De Bruyn. Het oeuvre van Thielemans over 60 jaar is enorm en gevarieerd maar bovenal grensverleggend en tegelijk verbindend.

Jazz Middelheim maakt hem peter van het festival in 1996 en brengt in 2014 een hommage onder vrienden muzikanten.

2012 is zijn jubileumjaar als hij 90 wordt.
Tributes zullen zeker volgen om de muziek van deze grote meneer uit de volkse Marollen voor goed de sterrenhemel in te schieten.
Baron of niet, zijn devies is: 'be yourself, no more, no less'.

Tips:

De reportage van de RTBF over Toots door Pierre Barré en Thierry Lorreau van 2008.
BelPop maakte in 2012 een documentaire rond de Brusselse ket met het mondmuziekske in 2012.
Op de site van canvas/cultuur vind je extra items, interviews en optredens van Jazz Middelheim.
Er is ook nog 'Quincy Jones et Toots Thielemans, une témoignage’, een videoboodschap van Q. aan Toots gemaakt door Stéphane Mercier van de RTBF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten