18 januari 2018

Boekentop personeel: uitgelicht


In de vorige blogpost kon je al lezen waaruit de boekentop van 2017 van onze medewerkers bestaat. In dit bericht lees je kort waarover twee van deze boeken gaan.

De vintagewinkel en De laatste dagen op Ellis Island zijn twee meeslepende verhalen die zich afspelen in het New York van toen en nu.

Library of Congress via the American Heritage website.
In De vintagewinkel weet auteur Stephanie Lehmann ons te boeien met de levens en verwachtingen van haar 2 hoofdpersonages. De jonge Amanda probeert een kledingboetiek te runnen en kampt met persoonlijke problemen. Op haar zoektocht naar een partij vintage kledij ontdekt ze een ingenaaid dagboek uit 1907 van Olive, wiens droom het is kledingverkoopster te worden in een groot warenhuis. Beide vrouwen hebben veel gemeen ondanks de leeftijdskaap van 100 jaar: ze proberen zelfstandig hun leven uit te bouwen, op te komen voor hun rechten als vrouw, hun persoonlijke problemen op te lossen, mislukte relaties te verwerken en dit in een bruisend New York waar een generatie vrouwen vecht voor haar eigen plekje.

De laatste dagen op Ellis Island van Gaëlle Josse speelt zich af op Ellis Island, het doorgangsverblijf voor immigranten die per boot het geluk en een nieuw leven kwamen zoeken in Amerika eind 19de eeuw tot midden 20ste eeuw. Hoofdfiguur is John Mitchell die het centrum leidt en persoonlijk betrokken raakt bij de ellende en ‘keuringen’ van de nieuwe burgers in spe. Door het schrijven van zijn memoires probeert de plichtbewuste man in het reine te komen met enkele persoonlijke drama’s.

Gaëlle Josse schreef het boek na een bezoek aan het huidige Ellis Island Immigration Museum waarbij ze erg onder de indruk was van het uitgebreide fotomateriaal over de vele immigranten.

Veel leesplezier! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten