kinderen in de bib

BOEKBABY'S

Een hoekje voor de allerkleinsten. Omdat je er niet vroeg genoeg kan aan beginnen. De liefde voor boeken krijgen ze best met de paplepel mee. Leesbevordering vanaf de wieg!

Alle baby's en peuters tot drie jaar kunnen in de Boekbabyhoek rondkruipen op de speelmat, een ritje maken met de stoomtrein, zich vergapen aan de fascinerende boekjes die speciaal voor hen gemaakt zijn en met krijtjes hun tekenkunsten botvieren op het boekbabybord.

In onze Boekbabyhoek vind je
bijtboekjes,
badboekjes,
knisperboekjes,
voelboekjes,
knuffelboekjes,
kartonboekjes,
cd's voor baby's,
dvd's speciaal gemaakt voor de allerkleinsten.

Boekjes die binnengebracht worden, wassen en ontsmetten we voor we ze terug in roulatie brengen.

De Boekbabyhoek is er ook voor de ouders en onthaalouders, voor de medewerkers van kinderdagverblijven en peutertuinen, kortom voor iedereen die met kleine kinderen bezig is. Zij kunnen kennismaken met de Boekbabycollectie, ideeën opdoen over voorlezen...

Als onthaalouder kan je net als de verantwoordelijken van de kinderdagverblijven materialen aanvragen uit de Boekbabycollectie. We geven voorlees- en boekentips. En je kan altijd een peuter- of kleutervoorleeskoffertje meenemen.


> naar boven


BOEKBABYPAKKETJES

We willen baby’s en peuters én hun ouders stimuleren om naar de bibliotheek te komen. Daarom krijgt elke baby die 6 maanden wordt, in de consultatiebureaus van Kind en Gezin een boekbabypakketje cadeau. Het pakketje zit in een draagtasje en bevat een foldertje met onder andere het adres en de openingstijden van de bibliotheek, een kartonnen boekje, een knisperboekje en een gids voor de grote mensen over ‘Baby’s houden van boeken’.

Kinderen die 15 maanden worden, krijgen in het consultatiebureau een uitnodiging om in de bibliotheek een draagtasje te komen afhalen, met twee kartonboekjes en een gids voor de ouders ‘Peuters houden van boeken’.


> naar boven


FUNDELS

Een fundel is de computerversie van een bestaand prentenboek, aangevuld met leuke activiteiten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. De kleuters kunnen op verschillende manieren met de fundel aan de slag: ze kunnen een filmpje bekijken, knutselen of een spelletje spelen met de figuren uit het boek…

De fundel bevat daarvoor 6 verschillende hoeken:
  • De kijkhoek: de tekst en de afbeeldingen uit het prentenboek komen op het scherm tot leven;
  • De leeshoek: het prentenboek wordt voorgelezen, de kinderen kunnen de pagina’s zelf omdraaien;
  • De activiteitenhoek: kinderen kunnen hier aan het knutselen gaan;
  • De tekenhoek: de kinderen kunnen hier zelf een verhaal maken met de figuren en afbeeldingen uit het boek én met eigen creaties;
  • De spelletjeshoek: speelse spelletjes met educatieve toets, aangepast aan het niveau van het kind;
  • De theaterhoek.

Nieuwsgierig? Je kan fundels uitproberen in de boekbabyhoek.

De smaak te pakken? Een fundel opstarten is kinderspel. Met de sticker in het prentenboek en een speciale fundelreader, aangesloten op de computer, kan je, na het downloaden van de nodige software, genieten van het geanimeerde prentenboek.

Fundels leen je niet aan de zelfuitleenbalie, maar laat je uitlenen aan de infobalie.

Heb je een account bij Mijn Bibliotheek dan kan je daarbovenop nog eens elk kalenderjaar 7 gratis fundels prentenboeken en 7 gratis fundels AVI-boeken downloaden.

Welke fundels je in de bibliotheek kan lenen vind je in de catalogus> naar boven


KAMISHIBAI

Kamishibai is Japans en betekent ‘papieren drama’. Het is een klein verteltheater dat bestaat uit een opklapbaar kastje en vertelplaten. In de bibliotheek kan je beide lenen. Op de voorkant van de vertelplaat staan tekeningen uit een prentenboek, op de achterkant vind je de tekst die erbij hoort.

Leuk om te gebruiken in de klas en thuis.> naar boven


LEESKAART

Met de leeskaart beloont de bibliotheek startende boekenwurmen en haalt ze ook aarzelende eerste lezertjes over de streep.

Tussen januari en eind juni kunnen kinderen die in het eerste leerjaar zitten, in de bibliotheek een leeskaart vragen. Telkens ze buiten klasverband naar de bibliotheek komen en boeken lenen, mogen ze op hun leeskaart een sticker kleven. In ruil voor een volle leeskaart (vijf stickers) krijgen ze een kleine beloning.

In de bibliotheken van Massemen en Overbeke krijgen de kinderen van het eerste leerjaar bij hun eerste bezoek na de kerstvakantie, een leeskaart mee (en een brief voor hun ouders).> naar boven


LEESLIJSTEN

leeslijst WO I (11+)
leeslijst WO I (14+)

leeslijst dood, rouwproces (3+)
leeslijst dood, rouwproces (7+)

leeslijst dood, rouwproces (10+)
leeslijst dood, rouwproces (14+)

leeslijst klassieke oudheid (11+)
leeslijst klassieke oudheid (13+)
leeslijst klassieke oudheid (16+)

leeslijst easy readers elementary level (14+)
leeslijst easy readers intermediate level (14+)
leeslijst easy readers advanced level (14+)> naar boven


ONTHAALOUDERS

Onthaalouders, kinderdagverblijven en IBO’s kunnen gratis een uitleenpas krijgen waarmee ze meer materiaal kunnen lenen voor een langere periode (4 weken)

Wens je een kant-en-klaar pakket? Geef ons een seintje en wij maken het met plezier voor je klaar.> naar boven


VOORLEESKOFFERTJES

Je hebt kleinkinderen die regelmatig komen logeren? Je wil de wereld van het kinderboek ontdekken of het plezier van het voorlezen? In de bibliotheek kan je gratis voorleeskoffertjes lenen.

Elk koffertje bevat een drietal boekjes, een cd en een dvd of video. Je kan de voorleeskoffertjes vragen aan de uitleenbalie van de bibliotheek.

We hebben 4 leeskoffertjes:

over piraten,
over prinsen, en prinsessen
over dino’s,
over ridders.> naar boven


VOORLEZEN

VAN BIB NAAR BED

Voorlezen en vertellen voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Eén keer per maand, op een vrijdagavond, met telkens drie voorleessessies.


VOORLEZEN IN BIBLIOTHEEK OVERBEKE

Elke woensdagnamiddag van september tot en met maart van 16.00 tot 17 uur.

Opgelet: Gedurende de schoolvakanties is er geen voorlezen.


Raadpleeg onze activiteitenkalender voor de exacte data.

> naar bovenGeen opmerkingen: